1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. DOMOWE LODY WANILIOWE (bez maszynki do lodów i bez mieszania)

DOMOWE LODY WANILIOWE (bez maszynki do lodów i bez mieszania)

Lato bez lodów byłoby zwyczajnie smutne. Odkąd posiadłam know-how kręcenia ich we własnej kuchni, raczę się ulubionymi smakami, gdy tylko najdzie mnie ochota. Jeśli wam mówią, że to skomplikowane, śmiejcie im się w nos! Jeśli wam mówią, że bez maszynki do lodów ani rusz, nie wierzcie! Jeśli wam mówią, że trzeba mieszać podczas zamrażania, nie dajcie się zwariować! Po prostu.. róbcie swoje, kierując się poniższą recepturą!|Lato bez lodów byłoby zwyczajnie smutne. Odkąd posiadłam know-how kręcenia ich we własnej kuchni, raczę się ulubionymi smakami, gdy tylko najdzie mnie ochota. Jeśli wam mówią, że to skomplikowane, śmiejcie im się w nos! Jeśli wam mówią, że bez maszynki do lodów ani rusz, nie wierzcie! Jeśli wam mówią, że trzeba mieszać podczas zamrażania, nie dajcie się zwariować! Po prostu.. róbcie swoje, kierując się poniższą recepturą!|Lato bez lodów byłoby zwyczajnie smutne. Odkąd posiadłam know-how kręcenia ich we własnej kuchni, raczę się ulubionymi smakami, gdy tylko najdzie mnie ochota. Jeśli wam mówią, że to skomplikowane, śmiejcie im się w nos! Jeśli wam mówią, że bez maszynki do lodów ani rusz, nie wierzcie! Jeśli wam mówią, że trzeba mieszać podczas zamrażania, nie dajcie się zwariować! Po prostu.. róbcie swoje, kierując się poniższą recepturą!|Lato bez lodów byłoby zwyczajnie smutne. Odkąd posiadłam know-how kręcenia ich we własnej kuchni, raczę się ulubionymi smakami, gdy tylko najdzie mnie ochota. Jeśli wam mówią, że to skomplikowane, śmiejcie im się w nos! Jeśli wam mówią, że bez maszynki do lodów ani rusz, nie wierzcie! Jeśli wam mówią, że trzeba mieszać podczas zamrażania, nie dajcie się zwariować! Po prostu.. róbcie swoje, kierując się poniższą recepturą!

Składniki
  • żółtka 4 szt.
  • cukier 160g
  • naturalny ekstrakt z wanilii 2-3 łyżki lub do smaku
  • albo
  • laska wanilii 1 szt.
  • śmietanka kremówka 36% 300ml
  • śmietanka kremówka 30% 225ml
  • mleko skondensowane niesłodzone 750ml
  • mleko w proszku 30g
Sposób przygotowania
  • Skorupki jaj sparzamy wrzątkiem. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  • Mleko w proszku rozpuszczamy w mleku i wraz ze śmietanką kremówką 30% wlewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu.
  • Dodajemy masę jajeczną i mieszamy, wciąż podgrzewając, aż krem wyraźnie nam zgęstnieje.
  • Na końcu wlewamy naturalny ekstrakt z wanilii lub wsypujemy waniliowe ziarenka i całość odstawiamy do wystygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę 36% ubijamy i mieszamy delikatnie z całkowicie wystudzonym kremem.
  • Zaczyn na lody przekładamy do naczynia (formy) o pojemności ca 750ml i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. Serwujemy z ulubionymi dodatkami lub solo.
Uwaga: Jeśli pominiemy ekstrakt waniliowy, to lody przygotowane według tego przepisu stanowią uniwersalną lodową bazę, którą można wzbogacać o dowolne nuty smakowe.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze