Składniki
50 dkg śledzi matiasów
80 g śliwek kalifornijskich
2 jajka na twardo
2 łyżki oleju lnianego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Konfitura cebulowa:
2 duże czerwone cebule
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka cukru trzcinowego
5 łyżek octu balsamicznego
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Konfitura cebulowa:
Cebulę pokroić drobno w piórka, przełożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą, posolić. Podsmażyć ją do momentu zeszklenia, zwiększyć ogień i lekko ją zarumienić, dodać cukier trzcinowy, tymianek, po chwili dolać ocet balsamiczny.
Całość smażyć do momentu zredukowania płynu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Odstawić do ochłodzenia.
Tatar:
Dwie suszone śliwki z Kalifornii zostawić do dekorowania tatara, resztę drobno pokroić.
Dobrze odmoczone matiasy (3-4 godziny, zmiana wody min. 3 razy) posiekać ręcznie, drobno.
Jajka na twardo posiekać drobno i przełożyć do misy ze śledziami, dodać śliwki kalifornijskie, zimną konfiturę cebulową, natkę pietruszki, olej lniany.
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tatar powinien schłodzić się przynajmniej dwie godziny przed podaniem.
www.californiaprunes.pl