Ocet o delikatnym smaku dojrzałej mirabelki doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek. Oto przepis na sezonową sałatkę warzywno-truskawkowo.
Ocet powstaje w wyniku fermentacji, jego bazą najczęściej są owoce, a także ryż, cukier i miód. Możemy przygotować go sami, zostawiając na około 2 tygodnie otwartą butelkę z winem owocowym lub wytrawnym, albo kupić gotowy produkt. Stosowany z umiarem podkreśla smak potraw oraz pobudza procesy trawienne.
Składniki
miks sałat (jedno opakowanie)
garść dojrzałych truskawek
1 świeży ogórek
3 łyżeczki sezamu
4 łyżeczki mirabelkowego octu balsamicznego (np. marki Kuhne)
Sposób przygotowania
Sałatę wrzucamy do wysokiej miski, ogórka obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy pokrojone na połówki truskawki. Sezam prażymy na suchej patelni, po czym dodajemy go do sałatki i mieszamy. Gotową sałatkę skrapiamy octem mirabelkowym.