Większość Polek jada ranny posiłek, ale ich śniadania są nadal mało urozmaicone. Warto więc szukać inspiracji i wprowadzać do menu wartościowe dodatki.
Przepis na razową kaszę kuskus z orzechami i śliwkami kalifornijskimi przygotowała go Marieta Marecka, prowadząca program kulinarny „ABC Gotowania” na kanale Kuchnia+
Składniki
½ szklanki suchej razowej kaszy kuskus
½ szklanki śliwek kalifornijskich
1 łyżeczka ksylitolu
¼ szklanki orzechów makadamia
¼ szklanki orzechów nerkowca
½ szklanki gęstego jogurtu bałkańskiego
skórka z ½ cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka jagód goji
2 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania
Śliwki kroimy drobniej i mieszamy z ksylitolem, jagodami goji i suchą kaszą. Zalewamy całość wrzątkiem na wysokość ok. 1 cm ponad zawartość miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 8 minut. W tym czasie kroimy drobniej orzechy i krótko prażymy je na suchej patelni. Cytrynę sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Łączymy skórkę, sok z jogurtem i schładzamy. Kaszę mieszamy z olejem kokosowym i orzechami. Podajemy z jogurtem cytrynowym.