1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Razowa kasza kuskus z orzechami i śliwkami kalifornijskimi

Razowa kasza kuskus z orzechami i śliwkami kalifornijskimi

California Prune Board
California Prune Board
Większość Polek jada ranny posiłek, ale ich śniadania są nadal mało urozmaicone.  Warto więc szukać inspiracji i wprowadzać do menu wartościowe dodatki.

Przepis na razową kaszę kuskus z orzechami i śliwkami kalifornijskimi przygotowała go Marieta Marecka, prowadząca program kulinarny „ABC Gotowania” na kanale Kuchnia+

Składniki
½ szklanki suchej razowej kaszy kuskus ½ szklanki śliwek kalifornijskich 1 łyżeczka ksylitolu ¼ szklanki orzechów makadamia ¼ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki gęstego jogurtu bałkańskiego skórka z ½ cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka jagód goji 2 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania
Śliwki kroimy drobniej i mieszamy z ksylitolem, jagodami goji i suchą kaszą. Zalewamy całość wrzątkiem na wysokość ok. 1 cm ponad zawartość miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 8 minut. W tym czasie kroimy drobniej orzechy i krótko prażymy je na suchej patelni. Cytrynę sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Łączymy skórkę, sok z jogurtem i schładzamy. Kaszę mieszamy z olejem kokosowym i orzechami. Podajemy z jogurtem cytrynowym.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze