Papryka kryje w sobie wiele cennych skarbów. Na jej bazie możemy przygotować wiele smacznych i oryginalnych potraw.
Papryka stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Warto spożywać ją ze względu na wysoką zawartość witaminy C oraz magnezu. Podobnie jak dynia i marchew, zawiera bata-karoten, a dodatkowo chroni przed chorobami układu krążenia, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Co ważne o tej porze roku, wzmacnia także układ odpornościowy.
Składniki
5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne)
500 g krążków z kalmarów
szczypta sody oczyszczonej
1 cebula
1 czerwona papryka
2 pomidory
mały koncentrat pomidorowy
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
pęk świeżej pietruszki
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kalmary posypujemy szczyptą sody, którą dokładnie spłukujemy po upływie 3 minut. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do głębokiej patelni z rozgrzaną oliwą. Następnie dodajemy do niej pomidory, posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym gazie. Kalmary wrzucamy na oddzielną patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy około 5 minut. W tym czasie do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę. Następnie gotowe kalmary dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.