1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Kalmary w sosie paprykowo-pomidorowym

Kalmary w sosie paprykowo-pomidorowym

123rf.com
Papryka kryje w sobie wiele cennych skarbów. Na jej bazie możemy przygotować wiele smacznych i oryginalnych potraw.

Papryka stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Warto spożywać ją ze względu na wysoką zawartość witaminy C oraz magnezu. Podobnie jak dynia i marchew, zawiera bata-karoten, a dodatkowo chroni przed chorobami układu krążenia, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Co ważne o tej porze roku, wzmacnia także układ odpornościowy.

Składniki
5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne) 500 g krążków z kalmarów szczypta sody oczyszczonej 1 cebula 1 czerwona papryka 2 pomidory mały koncentrat pomidorowy 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy pęk świeżej pietruszki przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kalmary posypujemy szczyptą sody, którą dokładnie spłukujemy po upływie 3 minut. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do głębokiej patelni z rozgrzaną oliwą. Następnie dodajemy do niej pomidory, posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym gazie. Kalmary wrzucamy na oddzielną patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy około 5 minut. W tym czasie do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę. Następnie gotowe kalmary dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze