1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi

Bakalland
W zimowych daniach nie powinno zabraknąć rozgrzewających przypraw, takich jak imbir, kurkuma czy curry oraz bakalii: orzechów, miechunki peruwiańskiej i rodzynek, które nie tylko będą doskonale smakować, ale również dostarczą organizmowi potrzebnej w tym czasie witaminy C, magnezu i żelaza.

ZImą warto postawić na ciepłe potrawy. Rozgrzewają organizm oraz dodają energii podczas zimowych, krótkich dni, a dzięki swym energetycznym kolorom podkręcą nasz apetyt.

Składniki
1/2 kg boczku wędzonego szczypta soli 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka kolendry 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland 200 g czerwonej soczewicy 100 ml przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania
Boczek pokroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Następnie w dużym garnku podsmażamy startą marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy przez ok 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Gotową zupę posypujemy posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze