W zimowych daniach nie powinno zabraknąć rozgrzewających przypraw, takich jak imbir, kurkuma czy curry oraz bakalii: orzechów, miechunki peruwiańskiej i rodzynek, które nie tylko będą doskonale smakować, ale również dostarczą organizmowi potrzebnej w tym czasie witaminy C, magnezu i żelaza.
ZImą warto postawić na ciepłe potrawy. Rozgrzewają organizm oraz dodają energii podczas zimowych, krótkich dni, a dzięki swym energetycznym kolorom podkręcą nasz apetyt.
Składniki
1/2 kg boczku wędzonego
szczypta soli
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
5 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka kolendry
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 cebula
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
200 g czerwonej soczewicy
100 ml przecieru pomidorowego Sposób przygotowania
Boczek pokroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Następnie w dużym garnku podsmażamy startą marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy przez ok 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Gotową zupę posypujemy posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.