1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Wiosenna sałatka ze szpinakiem i bakaliowym dressingiem

Wiosenna sałatka ze szpinakiem i bakaliowym dressingiem

Bakalland
Im wyżej świeci słońce na niebie, większa oferta nowalijek. W połączeniu z bakaliami stworzą pyszne sałatki, które są witaminową i smakową bombą. Pamiętajmy, by wybierać świeże warzywa ze sprawdzonych hodowli, żeby jeść faktycznie zdrową żywność. 

Na myśl o wiosennych warzywach, przychodzi nam do głowy ogórek, szpinak, sałata czy szczypiorek. Warto połączyć je z bakaliami, które zawierają dużo białka i innych substancji odżywczych. Sałatka stanie się wtedy w pełni zbilansowanym posiłkiem.

Składniki
500 g liści młodego szpinaku 1 gruszka 100 g Słonecznego Trio Bakalland (rodzynka, miechunka, żurawina) 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland 50 g koziego sera 2 łyżki miodu ½ łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Liście szpinaku myjemy i układamy na talerzu, gruszkę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy kozi ser pokrojony w kosteczkę. Bakalie: żurawinę, rodzynki i Złote owoce wkładamy do rondelka, mieszamy z dwiema łyżeczkami miodu i połową łyżeczki soku z cytryny. Dressing gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą, następnie dodajemy go do sałatki. Całość dekorujemy połówkami orzechów Chandler.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze