Niby chlebek, niby ciasto. Banana bread to jeden z klasycznych amerykańskich przysmaków. Można go jeść na śniadanie, ale równie dobrze na deser do kawy.
Chlebek bananowy
4 bardzo dojrzałe banany
1 jajko
1,5 szklanki mąki
2 łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
1 szklanka oleju kokosowego
4 łyżeczki ksylitolu
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dojrzałe banany pokrój i rozgnieć widelcem. Nie musisz ich rozdrabniać na gładką masę. Jeśli zostawisz większe kawałki, smak bananów będzie bardziej wyczuwalny.
Dodawaj po kolei: jajko, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, ksylitol i cynamon.
Na koniec wlej delikatnie podgrzany olej kokosowy i wymieszaj łopatką.
Gotową masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.