1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Chlebek bananowy - ulubieniec Amerykanów

Chlebek bananowy - ulubieniec Amerykanów

(fot. iStock)
(fot. iStock)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Niby chlebek, niby ciasto. Banana bread to jeden z klasycznych amerykańskich przysmaków. Można go jeść na śniadanie, ale równie dobrze na deser do kawy.

Chlebek bananowy 

4 bardzo dojrzałe banany 1 jajko 1,5 szklanki mąki 2 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 szklanka oleju kokosowego 4 łyżeczki ksylitolu 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dojrzałe banany pokrój i rozgnieć widelcem. Nie musisz ich rozdrabniać na gładką masę. Jeśli zostawisz większe kawałki, smak bananów będzie bardziej wyczuwalny.

Dodawaj po kolei: jajko, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, ksylitol i cynamon.

Na koniec wlej delikatnie podgrzany olej kokosowy i wymieszaj łopatką.

Gotową masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

Matcha - królowa herbat nie tylko do picia

Matcha posiada wyjątkowo duże stężenie przeciwutleniaczy. (Fot. Studio Zwierciadło)
Matcha posiada wyjątkowo duże stężenie przeciwutleniaczy. (Fot. Studio Zwierciadło)
Zobacz galerię 6 Zdjęć
Choroby cywilizacyjne? Osłabienie odporności? Spadek formy? Na ratunek przybywa sproszkowana japońska zielona herbata – skarb buddyjskich mnichów i lekarstwo Wschodu. Doskonały przeciwutleniacz, energetyk, sprzymierzeniec relaksu i sojusznik koncentracji. A najlepsze, że można go zarówno pić, jak i jeść.

Sernik z cytryną i herbatą

200 g herbatników typu digestive lub owsianych, 3 łyżki masła Masa serowa: ok. 500 g gotowego twarogu sernikowego, 1 opakowanie (300 ml) schłodzonej śmietany kremówki 36 proc., 3 łyżeczki herbaty matcha, kilka kropel esencji waniliowej, 6 łyżek cukru pudru, sok z 1 cytryny, 3 łyżki żelatyny w proszku, 1/3 szklanki ciepłej wody

Fot. Studio Zwierciadło Fot. Studio Zwierciadło

Ciastka migdałowe

1 i ½ szklanki drobno mielonych migdałów, 100 g masła, ½ szklanki cukru pudru, 2 jajka, 2 łyżki herbaty matcha, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka esencji waniliowej

Wymieszaj migdały, proszek do pieczenia, olejek waniliowy i herbatę. Osobno miksuj masło z cukrem i jajkami aż do uzyskania gładkiej masy. Połącz składniki, z jednolitego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię aluminiową i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na gruby placek. Okrągłą foremką/kieliszkiem wykrój ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby ciastka się nie stykały. Piecz około 15 minut, obserwując. Wyjmij, gdy brzegi ciasteczek zaczną się przyrumieniać.

Matcha latte

płaska łyżeczka herbaty matcha, ½ szklanki gorącej wody, ½ szklanki tłustego mleka (można też użyć mleka roślinnego)

Do kubka wsyp przesianą herbatę i zalej wodą, dobrze wymieszaj. Osobno podgrzej mleko i spień je spieniaczem. Wlej do kubka.

Lody herbaciane

1 puszka (250 ml) schłodzonego tłustego (8 proc.) mleka skondensowanego (niesłodzonego), 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36 proc., 3 łyżki stołowe herbaty matcha (w proszku)

Fot. Studio Zwierciadło Fot. Studio Zwierciadło

Mleko i śmietanę kremówkę ubijaj mikserem aż do powstania jednolitej, gęstej masy. Dodaj herbatę przesianą przez sito i mieszaj aż do całkowitego jej połączenia z mieszanką. Całość przelej do pojemnika z przykrywką, przykryj, wstaw do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem potrzymaj w temperaturze pokojowej przez kwadrans.

Panna cotta

200 ml śmietany kremówki 30 proc., 120 ml mleka, łyżeczka przesianej herbaty matcha, łyżka cukru pudru, łyżka żelatyny w proszku

Śmietankę i mleko podgrzewaj razem, aż zaczną wrzeć. Natychmiast zdejmij z ognia. Dodaj herbatę i bardzo dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier puder, wymieszaj. Żelatynę, w osobnym kubeczku, zalej trzema łyżkami bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw  na około 5 minut, po czym wlej do rondelka z pozostałymi składnikami. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gdyby pojawiały się żelatynowe grudki – lekko podgrzewaj, mieszając. Przelej do naczyń, w których będziesz podawać deser, wystudź i włóż do lodówki na całą noc. Przed podaniem naczynia zanurz na moment w gorącej wodzie, żeby przywrócić deserowi luźniejszą strukturę.

Ciasteczka amaretto

2 i ¼ szklanki drobno zmielonych migdałów, szklanka cukru pudru, łyżka herbaty, szczypta soli, 2 duże białka, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka esencji migdałowej

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj migdały z cukrem i solą. Białka ubijaj na pianę z sokiem z cytryny. Wymieszaj pianę z mieszanką migdałową, dolej esencję, wymieszaj wszystko na gładką masę.  Formuj z niej małe kulki, oprósz cukrem pudrem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby ciastka się nie stykały. Piecz przez 30–35 minut, aż ciasteczka będą z wierzchu popękane, a spód ledwo zarumieniony. Wyjmij i ostudź.

Matcha codzienna MOYA 30 g/35 zł.

  1. Kuchnia

Palmiery - szybki i prosty przepis

Fot. Getty Images
Fot. Getty Images
Ilekroć widziałam w cukierni palmiery, wyobrażałam sobie, że ich przygotowanie musi być szalenie skomplikowane. Żyłam w tym przeświadczeniu do czasu, kiedy przypadkowo trafiłam na obrazkową instrukcję ich wykonania. Okazuje się, że w dobie, gdy gotowe ciasto francuskie znajdziemy niemal w każdym sklepie, jest to jeden z najprostszych i najszybszych wypieków.

Palmiery możemy przygotować w różnych wariantach smakowych. Wersję podstawową (z samym cukrem) można wzbogacić wanilią lub cynamonem albo, tak jak ja, jednym i drugim jednocześnie.

Składniki na ok. 25 sztuk:

  • gotowe ciasto francuskie 1 opakowanie
  • drobny cukier 1/3 szklanki
  • cukier z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) 1 opakowanie
  • mielony cynamon (opcjonalnie) 1 łyżeczka
Sposób przygotowania: 

Ciasto francuskie rozmrażamy, gdy tego wymaga. Rozkładamy na lekko podsypanej mąką stolnicy lub blacie. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i/lub cynamonem, jeśli decydujemy się na wersję smakową. Ciasto posypujemy samym cukrem lub mieszanką, a następnie brzegi z obu stron zawijamy (składamy) do samego środka arkusza. Ponownie sypiemy cukier i znów zawijamy brzegi do środka. Czynność powtarzamy, aż powstanie nam rulon, którego już nie można będzie zwinąć. Wówczas kroimy go w plastry o grubości ca 8-10 mm. Ciastka układamy na papierze do pieczenia, zachowując między nimi odległości, gdyż rosną w trakcie pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. 5 minut przed końcem obracamy palmiery na drugą stronę.

  1. Kuchnia

Ciasto marchewkowe z ananasem na powitanie jesieni

Fot. Getty Images
Fot. Getty Images
Pamiętam jak przed laty myśl o tym, że miałabym zjeść kawałek ciasta z marchewki, wywoływała u mnie szczere obrzydzenie. Dziś się z tego śmieję, bo nie wyobrażam sobie początku jesieni bez upieczenia choćby jednego carrot cake.

Z ciastem marchewkowym bywa rozmaicie. Czasem zdarzają się zakalce. Dzisiejszy przepis śmiem nazwać idealnym. Ciacho wspaniale wyrasta, perfekcyjnie się dopieka, a przy tym zachowuje dużą wilgotność. Dodatek ananasa wzbogaca smak, ale bez wątpienia dominuje nuta piernikowo-cynamonowa. Zamiast ananasów można dodać szklankę tartego jabłka lub... pozostać przy samej marchwi, nieznacznie zwiększając jej ilość. Jeśli nie macie jeszcze swojej ulubionej wersji ciasta marchewkowego, szczerze polecam wypróbowanie tej receptury.

Ciasto marchewkowe z ananasem i kremem śmietankowym

Składniki na tortownicę o śr. 22 cm
  • starta marchew (na średnich oczkach) 2 szklanki
  • ananas z puszki 5-6 plastrów, pokrojonych na małe kawałeczki
  • mąka 2 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • olej 1 niepełna szklanka
  • jaja 3 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • mielony cynamon 1 łyżeczka
  • serek homogenizowany naturalny 300-400g
  • gęsta śmietana 150ml
  • cukier puder 3-4 łyżki 
Ciasto: Olej miksujemy z cukrem. Kolejno wybijamy jaja. Wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cynamon. Wyłączamy mikser. Dodajemy marchew i ananasa, całość dokładnie mieszając łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy go i ustawiamy temperaturę 175 stopni. Pieczemy ca 50 min, do suchego patyczka. Studzimy.

Krem: Serek krótko ucieramy ze śmietaną, w trakcie wsypując cukier puder. Krem wykładamy równomiernie na zimne ciasto. Całość wkładamy na godzinę do lodówki i dekorujemy wedle uznania.

  1. Styl Życia

5 kawiarni w Polsce inspirowanych serialem "Przyjaciele"

Coffee Central Perks (Fot. Facebook Coffee Central Perks)
Coffee Central Perks (Fot. Facebook Coffee Central Perks)
Zobacz galerię 4 Zdjęcia
"Przyjaciele" to serial, który stał się fenomenem i podbił serca widzów na całym świecie. Dokładnie 22 września 1994 roku wyemitowano pierwszy odcinek, a dziś, po 26 latach, sami możecie poczuć się jak bohaterowie kultowego sitcomu i zrelaksować się ze swoimi przyjaciółmi na słynnej pomarańczowej kanapie, a przy tym skosztować naprawdę pysznej kawy. Oto lista pięciu kawiarni w Polsce zainspirowanych słynnym Central Perk z serialu "Przyjaciele".

How U Doin'? Cafe - Warszawa, Piękna 28/34

Zainspirowana słynnym powiedzeniem Joey'a kawiarnia How U Doin'? Cafe to dwupoziomowy lokal na warszawskim placu Konstytucji, który przeniesie was prosto do świata "Przyjaciół". Doskonale odwzorowany wystrój, ciepła atmosfera oraz przemiła obsługa - to zdecydowanie najważniejsze zalety tego miejsca. Nie zabrakło również kultowej pomarańczowej kanapy, na której nie tylko wypijecie pyszną kawę, ale zjecie też rewelacyjne domowe ciasta, naleśniki oraz kanapki. W tygodniu kawiarnia zaprasza również na śniadania (w menu znajdziecie też pozycje wegetariańskie), a w weekendy na drinki. Do dyspozycji klientów są także gazety, książki i gry planszowe.

How U Doin' Cafe (Fot. Facebook How U Doin' Cafe) How U Doin' Cafe (Fot. Facebook How U Doin' Cafe)

Central Coffee Perks - Toruń, Strumykowa 2

Pierwszą kawiarnią inspirowaną serialem "Przyjaciele", jaka powstała w Polsce był Central Coffee Perks - niewielki, choć bardzo przytulny lokal w centrum Torunia. To miejsce, które od 2012 roku gości nie tylko fanów kultowego sitcomu, ale też miłośników przepysznej kawy. Warto tutaj zaznaczyć, że każda z kawowych pozycji w menu ma nazwę odpowiadającą jednemu z głównych bohaterów serialu. Do wyboru macie zatem Rachel (z wanilią), Monikę (z miętą i maliną), Phoebe (z orzechem laskowym), Rossa (z karmelem i cynamonem), Joeya (z maliną i białą czekoladą), Chandlera (z karmelem), a także Janice (z migdałem), Gunthera (z miętą i kokosem) lub Richarda (z kokosem i białą czekoladą). Na owacje zasługują też rewelacyjne ciasta - najlepiej smakują na słynnej pomarańczowej kanapie, na której możecie pograć planszówki lub pooglądać swoje ulubione odcinki "Przyjaciół". Wnętrze lokalu dopracowane jest niemalże do całkowitej perfekcji. Meble, dodatki, oświetlenie - wszystko łudząco przypomina nowojorską kawiarnię, którą dobrze znamy ze szklanego ekranu.

Coffee Central Perks (Fot. Facebook Coffee Central Perks) Coffee Central Perks (Fot. Facebook Coffee Central Perks)

Kawa u Przyjaciół - Kalisz, Browarna 2

"Pomysł na stworzenie kawiarni zainspirowanej nowojorskim Central Perkiem zrodził się oczywiście z ogromnego zamiłowania do serialu i chęci stworzenia przytulnego miejsca w naszym mieście, przepełnionego dobrą energią i pozytywnymi ludźmi" - mówią właściciele "Kawy u Przyjaciół" w Kaliszu, jedynej kawiarni inspirowanej "Przyjaciółmi" w Wielkopolsce. Dobra kawa, pyszne ciasta, przekąski, tosty, orzeźwiające lemoniady, zimne piwo i słodziutkie wino to tylko kilka pozycji z ich menu. Na miejscu oczywiście pomarańczowa kanapa i planszówki.

https://www.instagram.com/p/Bu6UsFQHpHc/

Coffee Perk - Gdańsk, Opata Jacka Rybińskiego 11

"Przyjaciółmi" zainspirowali się również Aleksandra i Francesco Marras, polsko-włoskie małżeństwo, które cztery lata temu otworzyło lokal Coffee Perk w gdańskiej Oliwie. Para postanowiła połączyć marzenie o posiadaniu własnej knajpki ze swoją miłością do kuchni oraz zamiłowaniem do amerykańskiego sitcomu. Fani "Przyjaciół" od razu dostrzegą tu elementy typowe dla serialowej kawiarni: pomarańczową kanapę, fioletowe drzwi, latarnię, charakterystyczny plakat z mieszkania Moniki, a nawet czarno-białą podłogę w toalecie. W kawiarni królują jednak przede wszystkim domowe ciasta (odsyłamy na Instagram @coffeeperkgdansk, gdzie można podziwiać zdjęcia tych fantastycznych wypieków). Coffee Perk sprzedaje również stylowe kubki na kawę, które świetnie sprawdzą się jako prezent dla fana serialu lub będą po prostu uroczą pamiątką z wizyty w tym miejscu.

https://www.instagram.com/p/CA2qEBhjUet/

Warsaw Perk - Warszawa, Władysława Andersa 18

Warsaw Perk zachwyca przede wszystkim menu. Znajdziecie w nim przede wszystkim kawowe klasyki, rozgrzewające napoje, domowe ciasta, amerykańskie wafle oraz wypasione szejki. W kawiarni jest cicho i spokojnie, dlatego polecamy ją jako miejsce do pracy (dostępne jest tu również WiFi). W środku czeka na was oczywiście słynna kanapa, gitara Phoebe, a także stylowy neon, który na żywo robi jeszcze większe wrażenie. I choć klimat i wystrój tego miejsca mają niewiele wspólnego oryginalną kawiarnią z serialu, to warto to miejsce choć raz odwiedzić.

Warsaw Perk (Fot. Tripadvisor) Warsaw Perk (Fot. Tripadvisor)

  1. Kuchnia

Kruche tartaletki z borówką amerykańską

Fot. Getty Images
Fot. Getty Images
Tartaletka. To takie zabawne, sympatyczne słówko i takie rozkoszne, wesołe ciasteczko. Jej starsza siostra, tarta, dostojna jest i dystyngowana, a trzpiotka tartaletka, drobniutka, kusi strojną formą. Oczy mi się śmieją zawsze, gdy ją widzę.

Składniki na 6-8 sztuk:

  • mąka pszenna 250g
  • cukier 50g
  • zimne masło 125g
  • sól szczypta
  • zimna woda 3 łyżki
  • ser mascarpone 250g
  • gotowy budyń śmietankowy lub waniliowy 4 łyżki
  • cukier puder do smaku
  • borówki amerykańskie po garstce na tartaletkę
  • maliny po 1 sztuce na tartaletkę
Ciasto: Mąkę zagniatamy z cukrem, posiekanym na kawałki masłem, solą oraz wodą. Formujemy kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie dzielimy ciasto na 6-8 części (w zależności od wielkości foremek na tartaletki) i wykładamy nim foremki. Z papieru do pieczenia wycinamy krążki. Przykrywamy nimi tartaletki i obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. Wysypujemy groch, zdejmujemy papier i pozwalamy naszym babeczkom wystygnąć.

Krem: Ucieramy mikserem mascarpone z cukrem pudrem, dodając po jednej łyżce gotowego budyniu. Gdy masa pięknie nam się połączy, wypełniamy nią tartaletki. Na wierzchu układamy owoce.

Babeczki przed podaniem warto schłodzić w lodówce przez 30 minut.