Krewetki to danie, które kojarzy się z wakacjami, z urlopem spędzanym gdzieś w słońcu południa. W zimie może to wspomnienie przywołać, ale pod jednym warunkiem – krewetki muszą być świeże. Mrożone nigdy nie będą smakować latem.
Składniki:
- 6 krewetek królewskich
- ½ strąka papryczki chili
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki miodu
- 1 łyżka masła klarowanego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Krewetki obieramy z pancerzy, zostawiając ogonki, wyciągamy ze środka nitkę jelitową, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Chili kroimy na mniejsze kawałki, natkę siekamy.
Na patelnię wykładamy masło i mocno je rozgrzewamy. Wkładamy krewetki. Dodajemy miód i chili – smażymy, mieszając, aby krewetki się zrumieniły na złoto.
Wrzucamy natkę, mieszamy i zestawiamy z ognia. Doprawiamy solą.
Podajemy z chrupiącą bagietką.