1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Krewetki z patelni na ostro

(Fot. iStock)
Krewetki to danie, które kojarzy się z wakacjami, z urlopem spędzanym gdzieś w słońcu południa. W zimie może to wspomnienie przywołać, ale pod jednym warunkiem – krewetki muszą być świeże. Mrożone nigdy nie będą smakować latem.

Krewetki z patelni na ostro

Składniki:

  • 6 krewetek królewskich
  • ½ strąka papryczki chili
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Krewetki obieramy z pancerzy, zostawiając ogonki, wyciągamy ze środka nitkę jelitową, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Chili kroimy na mniejsze kawałki, natkę siekamy.

Na patelnię wykładamy masło i mocno je rozgrzewamy. Wkładamy krewetki. Dodajemy miód i chili – smażymy, mieszając, aby krewetki się zrumieniły na złoto.

Wrzucamy natkę, mieszamy i zestawiamy z ognia. Doprawiamy solą.

Podajemy z chrupiącą bagietką.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze