Codziennie możecie się rozkoszować innym smakiem. Pod warunkiem, że Wasza zamrażarka ugina się od woreczków z zamrożonymi owocami. Oto przepisy na ekspresowe lody według Jolanty Naklickiej-Kleser.
Składniki:
- 1 szklanka mrożonych malin
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
- 1 banan
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa. Od razu podawaj.
Fot. materiały Wydawnictwa Zawierciadło
Składniki:
- 1 szklanka mrożonych jagód
- 1 szklanka mrożonych jeżyn
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- syrop z agawy do smaku
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa. Od razu podawaj.
Fot. materiały Wydawnictwa Zawierciadło
Składniki:
- 1 mrożone mango pokrojone na kawałki
- 1 szklanka śmietanki kokosowej
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj puslsacyjnie, aż powstanie gładka masa. Od razu podawaj.
Fot. materiały Wydawnictwa Zawierciadło
Składniki:
- 1/2 mrożonego ananasa pokrojonego w kostkę
- 1/2 cm startego korzenia imbiru
- 1/2 szklanki soku z gruszki
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa. Od razu podawaj.
Fot. materiały Wydawnictwa Zawierciadło
Składniki:
- 3 obrane, pokrojone w kostkę i zamrożone jabłka
- kilka listków mięty
- cynamon do smaku
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa. Od razu podawaj.
Fot. materiały Wydawnictwa Zawierciadło
Składniki:
- 1/2 zamrożonego i pokrojonego w kostkę ananasa
- 2 marakuje
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- syrop klonowy lub miód do smaku
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa. Od razu podawaj.
Fot. materiały Wydawnictwa Zawierciadło
Składniki:
- 1 obrane i pokrojone jabłko
- 1 szklanka mrożonych śliwek
- szczypta cynamonu do smaku
- miód do smaku
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa. Od razu podawaj.
Fot. materiały Wydawnictwa Zawierciadło
Więcej przepisów na lody, zimne desery i smoothie znajdziecie w książce "Lodovo, czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie" Jolanty Naklickiej-Kleser, Wydawnictwo Zwierciadło.