Składniki:
600 g łososia
1 łyżka koncentratu pomidorowego
200ml soku pomarańczowego
4 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 mała chilli (opcjonalnie)
1 pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
1 opakowanie baby marchewki
1 tacka groszku cukrowego
Z kawałka łososia zdejmij skórę i usuń brązowe mięso przy skórze. Z koncentratu, soku, cukru, oliwy, czosnku i części posiekanego szczypiorku przygotuj marynatę. Dopraw solą i pieprzem.
Marynatą posmaruj łososia i wstaw na 15 minut do lodówki. Po schłodzeniu ułóż łososia na tacy do gotowania, polej częścią pozostałej marynaty. Do koszyczka włóż baby marchewkę.
Gotuj ok 10-15 minut. Pod koniec gotowania do marchewki dodaj groszek cukrowy. Podawaj z warzywami polanymi resztą dressingu.
Danie niezwykle bogate w witaminę A, potrzebną między innymi do nawilżenia skóry oraz prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.
Przepis opracował Grzegorz Łapanowski dla