1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Łosoś z baby marchewką i groszkiem cukrowym

Łosoś z baby marchewką i groszkiem cukrowym

Składniki: 600 g łososia 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200ml soku pomarańczowego 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 mała chilli (opcjonalnie) 1 pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku 1 opakowanie baby marchewki 1 tacka groszku cukrowego

Z kawałka łososia zdejmij skórę i usuń brązowe mięso przy skórze. Z koncentratu, soku, cukru, oliwy, czosnku i części posiekanego szczypiorku przygotuj marynatę. Dopraw solą i pieprzem.

Marynatą posmaruj łososia i wstaw na 15 minut do lodówki. Po schłodzeniu ułóż łososia na tacy do gotowania, polej częścią pozostałej marynaty. Do koszyczka włóż baby marchewkę.

Gotuj ok 10-15 minut. Pod koniec gotowania do marchewki dodaj groszek cukrowy. Podawaj z warzywami polanymi resztą dressingu.

Danie niezwykle bogate w witaminę A, potrzebną między innymi do nawilżenia skóry oraz prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.

Przepis opracował Grzegorz Łapanowski dla

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze