1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pulpeciki cielęce z młodymi ziemniaczkami i kapustą zasmażaną.

Składniki na 4 porcje ; Czas przygotowania: 30 minut ; Czas gotowania: 20 minut ; Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 600 g mielonej cielęciny 130 g chleba bez skóry 125 ml mleka 4 łyżki tartego sera carskiego 1 łyżka siekanego rozmarynu 1 mały pęczek siekanej natki pietruszki 100g masła 300 ml wywaru warzywnego 1 mała główka młodej kapusty 70 g boczku

Mięso mielone wymieszaj z chlebem namoczonym w mleku i odciśniętym. Do masy mięsnej dodaj tarty ser, rozmaryn i natkę pietruszki. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło i dodaj do masy mięsnej. Wyrabiaj przez chwilę. Uformuj małe kulki z masy.

Następnie na tej samej patelni z resztką masła obsmaż kulki mięsne i ułóż na tacy do gotowania. Kapustę pokrój w grube paski, a boczek w kostkę. Boczek obsmaż, dodaj kminek i pokrojoną kapustę. Podduś, przypraw solą i pieprzem i przełożyć na tacę do gotowania.

Ziemniaki ugotuj w koszyczku do gotowania.

Cielęcina jest źródłem wysoko-przyswajalnego żelaza, które zostanie bardzo dobrze wchłonięte i wykorzystane dzięki odpowiedniej ilości witaminy C.

Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla

 

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze