Ugotowanie ziaren szarłatu (amarantusa) pochłania trochę czasu. Jednak kasza, ze słodkimi dodatkami, wychodzi naprawdę pyszna. Można sporządzić do niej mieszankę słodkiego daktylowego karmelu i udekorować gruszkami w imbirze. Na co dzień gruszki zastępujemy czymś, co można szybciej przygotować – na przykład świeżymi albo mrożonymi owocami leśnymi lub lekko kruchymi ziarnami. Takie rozwiązanie można stosować przez cały rok.
Składniki:
- 400 ml gotowanego szarłatu
- 200 ml niesłodzonego napoju migdałowego
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta nieoczyszczonej soli morskiej lub kamiennej
Gruszki w imbirze:
- 1 pokrojona gruszka
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Daktylowy karmel:
- 5 świeżych drylowanych daktyli
- 50 ml wody lub napoju migdałowego
- szczypta nieoczyszczonej soli morskiej lub kamiennej
Do przybrania:
- 50 ml jeżyn
- ewentualnie: kiełki lub pędy
- Ugotowane ziarna szarłatu podgrzej z kardamonem, solą i napojem migdałowym. Gotuj przez 1 minutę, aż uzyskasz kremową, miękką kaszę.
- Kawałki gruszki włóż z imbirem do garnka z wodą, gotuj na średnim ogniu, aż gruszka zmięknie i nabierze lekko złotego koloru, a woda zacznie bulgotać.
- Zmiksuj daktyle, wodę i sól, aż powstanie jednolita masa karmelowa.
- Na koniec kaszę połącz wedle uznania ze słodkimi składnikami i udekoruj.
Wskazówka:
Kaszę można gotować od początku na bazie całych ziaren. W takim wypadku należy przygotować wszystko według przepisu na opakowaniu, ale zamiast gotować w wodzie, można wybrać dowolny napój roślinny. Z 200 ml niegotowanego szarłatu uzyskasz dwie porcje kaszy.
Przepis z książki „Zdrowe zielone proteiny” autorstwa Therese Elgquist.