1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Nie tylko pumpkin spice latte! Przepisy na kawę z masłem orzechowym, kurkumą, kardamonem, imbirem

Nie tylko pumpkin spice latte! Przepisy na kawę z masłem orzechowym, kurkumą, kardamonem, imbirem

Fot. materiał partnera
Zobacz galerię 7 Zdjęć
Kawa to napój, bez którego często nie wyobrażamy sobie poranka. Jej wyważona gorycz połączona z kawowym aromatem wybudza i dodaje energii. W ciągu dnia i wieczorem lubimy za to jej delikatniejsze wydanie, w tym różne warianty kaw smakowych. Gorące napoje kawowe swoim aromatem mogą przenieść nas w odległe zakątki świata. Jakie dodatki warto wypróbować w okresie jesienno-zimowym?

Jak zrobić dobrą kawę smakową?

Żeby spróbować smakowej kawy, nie musimy sami jej przyrządzać – najróżniejsze smaki kaw znajdziemy na półkach sklepowych. Odradzamy jednak sięganie po nie z jednego ważnego względu – w takich kawach zazwyczaj ziarna są podczas wypalania aromatyzowane syntetycznymi olejkami i nie oddają pełni smaku, jaką potrafi pokazać prawdziwa kawa z ekspresu. Jak zatem zrobić kawę pełną smakowych wariacji, w których zakochamy się już po pierwszym łyku?

Przede wszystkim wybierzmy dobre jakościowo ziarna. Najlepszą bazą do pachnącego gorącego napoju będzie małe intensywne espresso. Idealnie, jeśli dodamy do niego mleczną piankę, która podbija aromat przypraw i dodaje kawie lekkości. Warto mieć zatem w kuchni urządzenie dające różnorodne możliwości – automatyczne ekspresy ciśnieniowe De’Longhi wyposażone są w specjalny system spieniania mleka LatteCrema. Integralną częścią wybranych modeli jest karafka tworząca piankę o różnej gęstości. Pozostałe mleko po zrobieniu kawy można schować do lodówki (karafkę łatwo wypniemy z urządzenia). System LatteCrema spienia nie tylko mleko krowie, lecz także sojowe, migdałowe oraz ryżowe. Aby wykonać pyszną kawę, postępuj zgodnie z zaleceniami w instrukcji ekspresu.

Do stworzenia aromatycznego napoju będziesz potrzebować ulubionych przypraw i/lub syropów smakowych (najlepiej o naturalnym składzie). A teraz czas na doskonałe przepisy na kawę – nie tylko na jesień i zimę!

Najpyszniejsze przepisy na kawę smakową

Kawa smakowa to doskonałe uzupełnienie błogiej chwili relaksu czy miłego spotkania z bliską osobą. Skorzystaj z poniższych przepisów – wybierz swój ulubiony – i ciesz się apetycznym gorącym napojem.

Pumpkin Spice Latte – przepis

Sposób wykonania

Przygotuj espresso i spień mleko. Na dno szklanki wlej syrop dyniowy/mus z dyni i syrop klonowy. Przelej mleko, posyp przyprawami i delikatnie wymieszaj. Za pomocą naczynia z dziubkiem przelej espresso do pianki cienkim strumieniem. Możesz swój napój udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.

Kawa z cynamonem i kardamonem – przepis

Sposób wykonania

Przygotuj włoskie espresso i spień mleko. Przelej je do szklanki i wymieszaj ze szczyptą przypraw – nie więcej niż na czubku łyżeczki. Delikatnie wymieszaj, aby nie zniszczyć pianki, a następnie wlej kawę cienkim strumieniem. Jeśli lubisz napój na słodko, dodaj cukier wraz z przyprawami bądź przed wlaniem jeszcze mleka do szklanki umieść na dnie łyżeczkę miodu.

Piernikowe Latte – przepis

Sposób wykonania

W ekspresie przygotuj espresso (pojedyncze lub podwójne, w zależności od potrzeb smakowych). Spień mleko i przelej je do szklanki. Następnie delikatnie wymieszaj z przyprawami, syropem klonowym i esencją waniliową. Na koniec ostrożnie wlej kawę cienkim strumieniem.

Cynamonowe Latte z pomarańczową nutą

Sposób wykonania

Przygotuj espresso i spień mleko. Na dnie szklanki umieść kilka skórek pomarańczy i ewentualnie cukier/miód do posłodzenia. Przelej ciepłe spienione mleko, wrzuć szczyptę cynamonu i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj espresso. Udekoruj napój bitą śmietaną, cynamonem i skórkami pomarańczy.

Kawa z solą i kokosem – przepis

Sposób wykonania

Przyrządź espresso o pożądanej intensywności, a także spień mleko. Na dno szklanki wylej syrop kokosowy i kilka ziaren soli (syrop kokosowy możesz zamienić na dwie kostki czekolady karmelowej lub karmelu, wtedy uzyskasz kawę o smaku słonego karmelu). Wlej spienione mleko i wsyp do niego odrobinę wiórków kokosowych. Całość delikatnie wymieszaj. Wlej kawę cienkim strumieniem. Udekoruj napój bitą śmietaną, wiórkami kokosowymi i solą.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze