1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Mazurki Moniki Mrozowskiej

Mazurki Moniki Mrozowskiej

Mazurek malinowy, fot. Monika Mrozowska
Mazurek malinowy, fot. Monika Mrozowska
Zobacz galerię 6 zdjęć
Zdrowe, bezcukrowe i łatwe do wykonania. Monika Mrozowska, autorka książki „Słodko, zdrowo, świątecznie” dzieli się z nami przepisami na wielkanocne mazurki.

Jeśli zależy komuś na przyrządzeniu smacznych ciast, a przy tym na zredukowaniu liczby kalorii, które kryją się w tradycyjnych deserach – te przepisy powinny się sprawdzić.

</a> Monika Mrozowska, fot. archiwum prywatne Monika Mrozowska, fot. archiwum prywatne

Mazurek malinowy

Ciasto:
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki syropu z agawy
Masa:
  • 400 g malin
  • 2 marakuje
  • 2 łyżki syropu z agawy
Przesianą mąkę orkiszową mieszamy z pokrojonym masłem, żółtkami i syropem z agawy. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki, aby się schłodziło. Następnie delikatnie wałkujemy i wykładamy nim prostokątną formę do ciasta (wymiary ok. 20 cm x 25 cm). Wkładamy ponownie do lodówki na 10 minut, a następnie pieczemy ok. 25 minut w 180°C góra/dół. W tym czasie dusimy maliny z syropem z agawy (ok. 5-10 minut). Zdejmujemy z gazu i przecieramy przez drobne sitko. Upieczony i wystudzony spód polewamy przetartymi malinami i ozdabiamy pestkami z dwóch owoców marakui.

Mazurek czekoladowy

</a> Fot. Monika Mrozowska Fot. Monika Mrozowska

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki syropu z agawy
Masa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • garstka płatków migdałów
Przesianą mąkę orkiszową mieszamy z pokrojonym masłem, żółtkami i syropem z agawy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie ciasto delikatnie wałkujemy i wykładamy nim prostokątną formę (wymiary ok. 20 cm x 25 cm). Wkładamy ponownie do lodówki na 10 minut, a następnie pieczemy ok. 25 minut w 180°C góra/dół. Orzechy mielimy lub bardzo drobno szatkujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z orzechami oraz syropem z agawy. Masę czekoladową wylewamy na upieczony spód i ozdabiamy płatkami migdałów.

Mazurek limonkowy

</a> Fot. Monika Mrozowska Fot. Monika Mrozowska

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
Masa:
  • 75 g nerkowców
  • sok z trzech limonek
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
Do przybrania:
  • kwiaty jadalne, np. bratki
  • otarta skórka z limonki
Przesianą mąkę mieszamy z pokrojonym masłem, żółtkami i miodem. Ciasto wstawiamy do schłodzenia do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujemy i wykładamy nim prostokątną formę do pieczenia (ok. 20 cm x 25 cm). Nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut. Pieczemy w temperaturze 180°C góra/dół. Nerkowce mielimy. Sok z limonki zagotowujemy z miodem i mieszamy ze zmielonymi nerkowcami. Przecieramy przez sitko, żeby nie było grudek, i wylewamy na upieczony, wystudzony spód. Ciasto ozdabiamy np. bratkami i otartą skórką z połowy limonki.

Mazurek figowy

</a> Fot. Monika Mrozowska Fot. Monika Mrozowska

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki syropu z agawy
Masa:
  • 100 g masła klarowanego
  • 8 suszonych fig
  • 2 łyżki miodu gryczanego
Przesianą mąkę orkiszową mieszamy z pokrojonym masłem, żółtkami i syropem z agawy. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie delikatnie wałkujemy i wykładamy nim prostokątną formę do ciasta (wymiary ok. 20 cm x 25 cm). Wkładamy ponownie do lodówki na 10 minut, a następnie pieczemy ok. 25 minut w 180°C góra/dół. Figi kroimy na pół i wyskrobujemy nasiona. W garnku podgrzewamy klarowane masło, gdy będzie gorące, zdejmujemy je z gazu i mieszamy z pestkami wydrążonymi z fig oraz z miodem gryczanym na jednolitą masę. Wystudzony kruchy spód smarujemy cienką warstwą masy figowej.

Przepisy pochodzą z książki „Słodko, zdrowo, świątecznie”.

Autopromocja
Słodko, zdrowo, świątecznie
Autopromocja

Słodko, zdrowo, świątecznie

Monika Mrozowska Zobacz ofertę promocyjną

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE