1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Prosta kuchnia – przepisy z książki "Zdrowa kuchnia rodzinna"

Prosta kuchnia – przepisy z książki "Zdrowa kuchnia rodzinna"

Calzone najlepiej smakują na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. To też pomysł na przekąskę podczas długiej podróży. (Fot. Monika Mrozowska)
Uwielbiam proste dania. W mojej kuchnia wykorzystuję to, co jest właśnie dostępne. Staram się nieprzekombinowywać, wydobywać maksimum smaku z produktu. Oto kilka przepisów z książki " Zdrowa kuchnia rodzinna".

Tartaletki ze szpinakiem i groszkiem

4 sztuki

¾ szklanki mąki orkiszowej,
70 g masła,
1 łyżka śmietany 12 proc.,
½ łyżeczki soli,
150 g szpinaku baby,
50 g parmezanu,
1 łyżka masła,
1 szklanka zielonego groszku,
1 ząbek czosnku,
duża szczypta gałki muszkatołowej.

Fot. Monika Mrozowska


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, śmietanę i sól i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, żeby odpoczęło. Parmezan ścieramy na tarce. Szpinak smażymy z wyciśniętym ząbkiem czosnku na patelni, na maśle, na małym ogniu. Dodajemy groszek i całość dusimy jeszcze przez 3–5 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy i mieszamy ze startym parmezanem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na cztery części i każdą z nich wykładamy na posmarowaną masłem formę do tartaletek.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 10 minut. Następnie wypełniamy farszem ze szpinaku oraz groszku i pieczemy przez kolejne 10 minut. Gotowe, przestudzone tartaletki ozdabiamy plasterkami pomidorów i wkładamy do pojemników lub serwujemy.

Calzone z pieczarkami i serem

1 porcja

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,
ok. 200 ml ciepłej wody,
20 g drożdży,
½ łyżeczki cukru trzcinowego,
½ łyżeczki soli

Farsz:
500 g pieczarek,
200 g sera cheddar,
3 łyżki masła,
sól do smaku

Fot. Monika Mrozowska

Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mieszamy.

Wsypujemy przesianą mąkę, sól i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia.

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na maśle z odrobiną soli na złocisty kolor przez około 10 minut.

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na sześć kawałków, z których zagniatamy kulki. Każdą z kulek wałkujemy na cienki placek na blacie podsypanym mąką. Na połowie każdego placka układamy po trzy łyżki podsmażonych pieczarek i po trzy łyżki startego sera. Doprawiamy, a następnie składamy na pół i zagniatamy rant.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220°C (góra-dół) przez około 10 minut, aż ciasto się mocno przyrumieni.

Kalafiorowa z tymiankiem

4 porcje

3 ząbki czosnku,
1 średni kalafior,
2 małe ziemniaki,
1 średnia biała cebula,
1 litr wywaru warzywnego,
½ szklanki migdałów,
¼ łyżeczki tymianku,
sól i pieprz do smaku

Fot. Monika Mrozowska

Migdały namaczamy przez godzinę i obieramy ze skórki.

Do gotującego się wywaru warzywnego dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku.

Dorzucamy obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki, poszatkowaną cebulę, podzielonego na różyczki kalafiora i tymianek.

Kanapki z pastą z pieczarek

4 porcje

4 żytnie kajzerki,
8 dużych pieczarek,
¼ średniej czerwonej cebuli,
2 łyżki masła klarowanego,
1 łyżeczka tahini,
1 ząbek czosnku sól do smaku

Fot. Monika Mrozowska

Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażamy cebulę na złocisty kolor przez około 5 minut. Dorzucamy pieczarki, solimy do smaku i dusimy przez kolejne 10 minut na małym ogniu, pod pokrywką.

Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy łyżeczkę tahini i całość bardzo dokładnie mieszamy.

Pasta rewelacyjnie łączy się z pieczonymi szparagami i jajkiem sadzonym, ale na kromce ulubionego pieczywa też smakuje wybornie. Zwłaszcza gdy spieszymy się rano do pracy, szkoły lub przedszkola.

Takie kanapki najlepiej przygotować z własnymi drożdżowymi bułeczkami. Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie przy calzone z pieczarkami i serem. Wystarczy z tego samego ciasta zrobić mniejsze kuleczki i upiec w piekarniku.

Szaszłyki z tofu

2 porcje

1 kostka wędzonego tofu (ok. 180 g),
1 duża garść pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych),
1 garść czarnych oliwek,
1 garść liści bazylii,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka sosu sojowego,
sok z ½ cytryny

Fot. Monika Mrozowska

Tofu kroimy w grubą kostkę i smażymy na oliwie na złocisty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Na każdy z patyczków nabijamy po jednej oliwce, pół pomidorka żółtego, kawałek podsmażonego tofu i pół pomidorka czerwonego.

Na koniec całość posypujemy listkami bazylii i skrapiamy sokiem z cytryny.

Tofu to „serek” ze sfermentowanej soi. Jest bez smaku, ale super się marynuje, zwłaszcza na ciepło. Poza sosem sojowym pod koniec smażenia można do niego dodać ulubione przyprawy.

Zdrowa kuchnia rodzinna Monika Mrozowska Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze