Ulubiona potrawa Bosackich? Oczywiście karkówka po Bosacku, marynowana w mojej marynacie! To nasz hit. Goście zawsze się nią zachwycają i przeważnie wychodzą od nas z recepturą. Ale nie tylko.
1/2 kg karkówki
Marynata: 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę łyżeczka miodu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju sól
Fot. iStock
Karkówkę rozbić. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Jeśli będzie bardzo gęsta, dodać trochę wody.
Karkówkę wysmarować marynatą, odstawić na kilka godzin, a najlepiej zrobić to poprzedniego dnia.
Grillować powoli, na niewielkim żarze, na tacce.
Podawać z sałatą i warzywami z grilla.
pęczek zielonych szparagów
szynka suszona (np. szwarcwaldzka) lub boczek cukinia
sok z cytryny
szczypta suszonego tymianku
sól
Fot. iStock
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. W wersji dla mięsolubnych trzeba po prostu zawinąć w plasterki szynki czy boczku.
Szparagi w wersji wege zawinąć w długie plasterki cukinii (można je zrobić za pomocą obieraczki do warzyw) skropionych sokiem z cytryny, lekko posolonych i posypanych suszonym tymiankiem.
Grillować krótko, bo szparagi są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę.
kilka kolorowych papryk resztki serów - może być feta, ser pleśniowy, twaróg, ser śmietankowy do smarowania pieczywa garść oliwek czarnych lub zielonych świeże lub suszone zioła do smaku oliwa do skropienia
Fot. iStock
Paprykę umyć, pociąć nożykiem od szypułki wzdłuż wgłębień po bokach tak, by otrzymać łódeczki.
Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę.
Dodać pokrojone oliwki, świeże lub suszone zioła - np. oregano, natkę, skroić oliwą.
Grillować dopóki ser się nie rozpuści.
1-2 cukinie
szczypta soli
kilka łyżek oliwy
świeży lub suszony tymianek
kilka łyżek sera koziego twarogowego (do smarowania pieczywa)
kilka suszonych pomidorów
Fot. iStock
Cukinie umyć, pokroić w skośne plastry, posolić, skropić oliwą, posypać suszonym tymiankiem. Grillować krótko. Ser wymieszać ze świeżym tymiankiem i posiekanymi suszonymi pomidorami. Po zdjęciu cukinii z grilla podawać ją posmarowaną kozim serem.
bakłażan
1-2 pomidory
duża czerwona cebula
ser feta (ok. 50-100 g)
sól
suszone oregano, kilka listków świeżej bazylii, natki pietruszki czy kolendry
oliwa do skropienia warzyw
1-2 ząbki czosnku
Fot. iStock