Warzywne zupy smakują wyśmienicie i skutecznie zaspokoją głód, mimo że nie są ciężkie i kaloryczne, z czym często kojarzy się jesienna kuchnia.
Warzywa powinna stanowić połowę dziennego jadłospisu. Jesienią jadamy więcej gotowanych potraw niż latem, więc zupy doskonale sprawdzają się jako zdrowe źródło witamin.
Składniki
kilka kropel octu mirabelkowego, np. marki Kuhne
3 buraki
4 duże marchwie
1 czerwona cebula
1 łyżeczka miodu
2 łyżki śmietanki 30%
350 ml wody
1 łyżka oleju
przyprawy: pieprz, sól, cynamon Sposób przygotowania
Cebulę drobno siekamy, a marchewkę i buraczki kroimy w cienkie plastry. Tak przygotowane warzywa smażymy na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy do nich wodę i łyżkę miodu. Zupę gotujemy przez około pół godziny. Całość miksujemy na krem i skrapiamy octem mirabelkowym. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką.