4 przepisy na pyszne i zdrowe desery z wykorzystaniem banana

Ciężko jest odmawiać słodyczy sobie, ciężko zabraniać ich dzieciom. Dlatego postanowiłam stworzyć przepisy, które sprawią, że z czystym sumieniem będziecie mogli przygotowywać smakołyki i z ogromną przyjemnością je zjeść. Nie tylko na deser, ale w każdej chwili, gdy przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego – mówi Monika Mrozowska.

Oto 4 pyszne przepisy na desery z wykorzystaniem jednego z najpopularniejszych owoców: banana!

Bananowa pakora

Składniki:

  • 3 banany
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki drobnej mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 l oleju ryżowego

Sposób przygotowania: Do wody wsypujemy mąkę z ciecierzycy, mąkę pszenną oraz szczyptę soli i całość bardzo dokładnie mieszamy – ciasto nie może mieć grudek. Banany kroimy na kawałki, nadziewamy na wykałaczki, moczymy w cieście i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem ryżowym. Smażymy dosłownie minutę, żeby ciasto na owocach lekko się przyrumieniło. Pakorę wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniku.

Galettes z bananem

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • ok. 1/2 l wody
  • masło do smażenia
  • 3 banany
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól i powoli mieszając, wlewamy wodę. Mieszamy do momentu, w którym ciasto uzyska jednolitą konsystencję śmietany. Wstawiamy je do lodówki na minimum pół godziny (najlepiej do 6 godzin). Po wyjęciu z lodówki ciasto mieszamy i smażymy z niego naleśniki na odrobinie masła. Na usmażone naleśniki nakładamy plasterki banan i polewamy je syropem klonowym.

Kaszka Józia

Składniki:

  • 2 duże banany
  • 4 łyżki błyskawicznej kaszki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki jagód
  • 100 g winogron

Sposób przygotowania: Banany miksujemy. Dolewamy wodę i dosypujemy kaszkę – całość ponownie miksujemy. W wysokich szklankach układamy naprzemiennie kaszkę z bananami i jagody, a na samej górze pokrojone winogrona.

Malina z wizytą w tropikach

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2/3 szklanki mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka agaru
  • 200 g malin
  • łyżeczka syropu z daktyli

Sposób przygotowania: Banany dokładnie miksujemy. Połowę mleka ryżowego zagotowujemy, a w połowie rozpuszczamy agar. Rozpuszczony agar bardzo dokładnie mieszamy z gorącym mlekiem, a następnie całość wlewamy do zmiksowanych bananów. Wszystko ponownie miksujemy. Przelewamy do dwóch miseczek i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby galaretka zastygła. Maliny dusimy 5 minut z syropem daktylowym. Gotową galaretkę podajemy z wystudzonymi malinami.

Więcej przepisów w książce „Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie”, Moniki Mrozowskiej, Wydawnictwo Zwierciadło.