Długo się zastanawiałam, jak można dorsza zmieszać z wieprzowiną…. Kiedy zgłębiałam temat portugalskich kulinariów, okazało się, że Portugalczycy są producentami całkiem ciekawych wędlin. Starając się tę kuchnię bardzo prosto ująć w moje smaki, ułożyłam niebiańsko prosty przepis - pożywny i zaskakująco smaczny.
Zapraszam więc na dorsza zapiekanego z szynką dojrzewającą.
Dla 4 osób potrzebujesz:
- 4 filety z dorsza
- 4-6 plasterków szynki dojrzewającej
- 3 pomidory
- garść czarnych oliwek
- 8 ziemniaków
- 3 cebule
- oliwę
- 2 duże ząbki czosnku
- pieprz + sól
Ułóż kolejno w pojemnym garnku żaroodpornym pokrojone w plastry: cebulę, ziemniaki wcześniej podgotowane w wodzie i mleku (pół na pół) przez 10-15 minut, pomidory, czarne oliwki. Na to połóż filety z dorsza, zalej całość oliwą zmieszaną z wyciśniętym czosnkiem solą i pieprzem, zakryj szynką. Naczynie przykryj i wsadź całość do piekarnika na godzinę w temperaturze 200 stopni.
Podawaj z charakternym czerwonym winem… Tak wiem, do ryby czerwone wino, ale owszem tu się przełamałam i pasuje, zaufaj mi!