fbpx

Rewolucja na talerzu!

Jeśli lubiliście ich program, w którym pojawiały się takie cuda jak dietetyczny sernik i odchudzony schabowy to pokochacie ich książkę. Olga Kwiecińska – Kaplińska i Agata Ziemnicka właśnie wydały swoje rewolucyjne zasady w formie książki!
Podstawowe zasady „rewolucji na talerzu”

 

używaj produktów z mąki pełnoziarnistej, kasz, brązowego i dzikiego ryżu

 

odstaw cukry proste

 

pamiętaj, aby każdy posiłek zawierał białko, dzięki temu uczucie sytości będzie ci towarzyszyć dłużej

 

jedz chude mięso i ryby

 

w przypadku nabiału sięgaj po produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu; tłusty nabiał, który nie ma smacznego odpowiednika light (parmezan, bryndza czy feta) stosuj z umiarem

 

nie smaż w dużej ilości tłuszczu, używaj patelni teflonowej i grillowej lub piecz albo gotuj na parze

 

nie rozgotowuj warzyw, tracą wtedy witaminy i minerały

 

używaj dużo przypraw i świeżych ziół, wiele z nich przyspiesza trawienie

 

przyprawiaj świeżymi ziołami, mają znacznie intensywniejszy smak i aromat od suszonych, dzięki temu zużyjesz mniej soli, która zatrzymuje wodę w organizmie

 

nie pochłaniaj jedzenia w błyskawicznym tempie, jedz powoli, delektując się każdym kęsem, zjesz wtedy mniej

 

jedz pięć mniejszych posiłków dziennie, w tym trzy główne i dwie przekąski (na przykład jogurt, kilka orzechów lub migdałów)

 

Więcej w „Rewolucja na talerzu” , Wydawnictwo Literackie