Składniki
- Filet z sandacza 4 szt po 160 g
- Mąka 50 g
- Masło 30 g
- Oliwa z oliwek 50 ml
- Kapusta włoska 100 g
- Kapusta czerwona 200 g
- Jajko 1 szt
- Ocetet winny czerwony 30 ml
- Cebula 100 g
- Białe wino 150 ml
- Kurki 200 g
- Tymianek 1 gałązka
Sposób przygotowania
Filety sandacza dopraw solą i pieprzem. Delikatnie oprósz w mące i usmaż na złoty kolor na oliwie z oliwek z dodatkiem masła. Przygotowanie gołąbków z kapusty i grzybów: Liście kapusty włoskiej sparz. Z kapusty czerwonej, cebuli i całych kurek zrób farsz i zawiń w liście kapusty włoskiej. Ułóż w głębokim rondelku, zalej winem i duś aż do miękkości. Dopraw solą i pieprzem. Przygotowanie sosu kurkowego: Podsmaż cebulę i całe kurki na maśle. Dodaj wino i smaż aż odparuje. Pod koniec smażenia dodaj śmietanę. Sandacza ułóż na gołąbku i polej sosem kurkowym.