Naleśniki najlepiej smakują z ulubionymi dodatkami. Jeżeli jednak chcielibyśmy przygotować je nieco inaczej niż zawsze, wykorzystajmy pastę sezamową, która jest głównym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu.
Naleśniki to popularna potrawa, która sprawdzi się o każdej porze dnia. W Polsce najczęściej urozmaicamy je cukrem lub dżemem – warto jednak spróbować czegoś nowego i postawić na pastą sezamową, czyli tahinę.
Składniki
2 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżki otrębów orkiszowych
1 jajko
1 szklanka mleka
1 opakowanie tahiny marki Jasmeen
odrobina oliwy
szczypta soli
szczypta kurkumy
szczypta imbiru
garść zmielonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, wbijamy jajko, dodajemy mleko, otręby orkiszowe, zmielone orzechy włoskie, kilka kropel oliwy, szczyptę kurkumy, imbiru i soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni. Gotowe naleśniki smarujemy pastą sezamową i zawijamy. Na koniec polewamy je miodem i posypujemy orzechami włoskimi.