1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sałatka sycylijska

4 pomarańcze, pęczek natki pietruszki, mały por, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, sos, 4 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, 1–2 ząbki czosnku, pół łyżeczki mielonego kminku, szczypta szafranu, łyżka wrzątku sól, pieprz|4 pomarańcze, pęczek natki pietruszki, mały por, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, sos, 4 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, 1–2 ząbki czosnku, pół łyżeczki mielonego kminku, szczypta szafranu, łyżka wrzątku sól, pieprz

Obrane pomarańcze podzielić na ćwiartki. W rondlu rozgrzać miód. Ćwiartki pomarańczy zanurzać w gorącym miodzie, obtaczać w wiórkach kokosowych, owijać listkami sałaty. Zagotować wino z cukrem, przestudzić i dokładnie wymieszać z koniakiem, musztardą, sosem worchester, solą i pieprzem kajeńskim, dobrze schłodzić. Umyte pomarańcze sparzyć, osuszyć, obrać, pokroić w plasterki, usunąć pestki. Ze skórki wykroić białą warstwę (albedo),a skórkę pokroić w cienkie paski. Pomarańcze ułożyć w salaterce, posypać pokrojoną skórką, zalać przygotowanym sosem, przykryć i wstawić do lodówki na 2–3 godziny. Podawać mocno schłodzoną, na przykład do pieczonego drobiu czy kotletów cielęcych. Obrać 3 pomarańcze i pokroić w kostkę, usunąć pestki. Szafran zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut. Dokładnie wymieszać składniki sosu. Starannie umyć i osuszyć pora, pokroić w cienkie krążki i razem z posiekaną natką pietruszki połączyć z pokrojonymi pomarańczami. Następnie polać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekorować pokrojoną w cienkie plasterki pomarańczą i posypać orzechami. Ta pikantna sałatka o ciekawym smaku jest znakomita do ryb i pieczonego mięsa. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Owoce egzotyczne” Foto: StockFood

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze