fbpx

Wegańskie dania z białą fasolą

Wegańskie dania z białą fasolą
Crêpes z potrawką z fasoli i karczocha. Jeśli kupienie karczocha okaże się trudnym zadniem, można spróbować użyć karczochów ze słoika. (fot. Fanny Hansson)

Fasola – doskonałe źródło białka dla wegan i wegetarian. Therese Elgquist, autorka książki „Zdrowe zielone proteiny” podaje przepisy na smaczne dania z białą fasolą.

Crêpes z potrawką z fasoli i karczocha

Sycące naleśniki na mące z ciecierzycy – najlepiej podawać je z sycącym farszem. Należy liczyć się z tym, że na ich przygotowanie potrzeba będzie więcej czasu niż na klasyczne naleśniki i dlatego powinno się je smażyć na mniejszym ogniu. Dzięki temu otrzymamy złociste crepes.

Składniki na 4 porcje:

  • 450 ml niesłodzonego napoju roślinnego, np. z migdałów albo owsa
  • 300 ml mąki z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki nieoczyszczonej soli morskiej albo kamiennej
  • naturalny olej kokosowy (do pieczenia) tłoczony na zimno

Potrawka z fasoli i karczocha:

  • 2 opakowania gotowanej fasoli cannellini (230 g)
  • 1 karczoch (ok. 200 g)
  • 1 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 szczypty płatków chili
  • 100 g świeżych, ekologicznych liści szpinaku
  • nieoczyszczona sól morska lub kamienna
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Rozbełtaj napój roślinny, mąkę z ciecierzycy i sól, aż powstanie jednolita masa; odstaw na 10 minut. Podgrzej na patelni trochę oleju kokosowego. Wlej na nią ok. 50 ml masy i podsmażaj przez dwie minuty, aż jej brzegi staną się kruche. Przewróć ostrożnie na drugą stronę i podsmażaj przez 1 minutę. Opłucz fasolę i dodaj do niej karczoch; całość zmiksuj, aż powstanie gęsta masa; dodaj resztę fasoli, tymianek i płatki chili. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj świeżo usmażone naleśniki z dodatkiem potrawki i liści szpinaku.

Pieczony kalafior z białą fasolą i jogurtem chrzanowym

Wegańskie dania z białą fasolą
Fot. Fanny Hansson

Jest to smaczna, zielona przystawka do kolacji serwowana ze świeżo upieczonym, chrupkim chlebem z ziarnami. Można ją podać z jedną z kasz na pożywny lunch. Podczas pieczenia kalafior robi się słodki i miękki. Jeśli go upieczemy razem z fasolą na tej samej płycie, powstanie niezwykle smaczna kombinacja.

Składniki na 4 – 6 porcji:

  • 1 duży kalafior albo 2 małe
  • 1 puszka gotowanej fasoli cannellini (230 g)
  • 2 łyżki oliwy tłoczonej na zimno
  • szczypta nieoczyszczonej soli morskiej lub kamiennej

Jogurt chrzanowy

  • 200 ml niesłodzonego jogurtu owsianego
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 ekologiczna cytryna (tarta skórka i 1 łyżka soku)
  • nieoczyszczona sól morska albo kamienna
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do przybrania:

  • 1 doniczka tajskiej bazylii

Rozgrzej piekarnik do temperatury 175⁰C. Usuń z kalafiora duże liście, ale zostaw małe; kalafior pokrój na mniejsze kawałki i ułóż je na blasze do pieczenia. Opłucz ziarna fasoli, osusz je w papierze kuchennym i ułóż na płycie. Nalej oliwy i obtocz w niej kalafior. Piecz w piekarniku przez 20-25 minut, aż kalafior zmięknie i nabierze na brzegach lekko złotego koloru, a fasola zrobi się krucha. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodaj liście. Wymieszaj wszystkie składniki z jogurtem chrzanowym, dopraw pieprzem i solą; rozlej jogurt na płytę i posyp tajską bazylią; podaj bezpośrednio z płyty.

Zdrowe zielone proteiny
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze