Zimą zaleca się spożywanie ciepłych posiłków. Podstawą zimowej diety powinny być węglowodany, dzięki którym mięśnie i mózg mogą funkcjonować prawidłowo i z pełną mocą. Makaron jest bogatym źródłem skrobi, więc nasyci nas na wiele godzin.
Zimowe minestrone z makaronem
Składniki:
- oliwa
- kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki
- 2 pokrojone w krążki marchewki
- 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki
- drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 nieduży por
- 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych),
- 1/2 młodej cukinii pokrojonej w plasterki
- puszka fasolki czerwonej lub białej
- niepełna szklanka Makaronu Czaniecki 5-jajecznego Muszelka
- natka pietruszki
- bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka
- starty parmezan
Sposób przygotowania: Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę i poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką. Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.