Zimowe minestrone z makaronem

79041210 - soup with homemade noodles and meatballs

Zimą zaleca się spożywanie ciepłych posiłków. Podstawą zimowej diety powinny być węglowodany, dzięki którym mięśnie i mózg mogą funkcjonować prawidłowo i z pełną mocą. Makaron jest bogatym źródłem skrobi, więc nasyci nas na wiele godzin.

Zimowe minestrone z makaronem

Składniki:

  • oliwa
  • kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki
  • 2 pokrojone w krążki marchewki
  • 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 nieduży por
  • 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych),
  • 1/2 młodej cukinii pokrojonej w plasterki
  • puszka fasolki czerwonej lub białej
  • niepełna szklanka Makaronu Czaniecki 5-jajecznego Muszelka
  • natka pietruszki
  • bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka
  • starty parmezan

Sposób przygotowania: Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę i poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką. Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.