Fińscy badacze odkryli, co łączy osoby osoby cierpiące na melancholiczną odmianę depresji i może być jej przyczyną.
Objawami tej choroby są: dogłębny smutek, trwałe obniżenie nastroju, niska samoocena, lęk przeżywany w różnym nasileniu.
Badacze przyjrzeli się diecie osób chorych na ten rodzaj depresji, przebadano 3 tysiące osób. Okazało się, że chorzy mają obniżony poziom witaminy B 12 i kwasu foliowego. U ponad 50 proc. badanych ten poziom utrzymywał się znacznie poniżej normy. Zaobserwowano również związek pomiędzy głębokością stanów depresyjnych (zwłaszcza lęku) a powyższymi wynikami.
Zmiana diety w połączeniu z psychoterapią albo okresowym leczeniem farmakologicznym przyniosła poprawę u około 40 proc. uczestników badań. Naukowcy sugerują, że jedzenie żywności bogatej w witaminę B 12 i kwas foliowy może zapobiegać stanom depresyjnym i namawiają, żeby obserwować jak to, co jemy, wpływa na nasze samopoczucie.
Źródło: University of Eastern Finland
Jesienna dieta - TUTAJ