1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Sałatka z jarmużem i jajkiem w koszulce

(Fot. iStock)
Ta sałatka sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i lekka kolacja, zwłaszcza jeśli podamy ją z chrupiącymi grzankami.

Sałatka z jarmużem i jajkiem w koszulce

Składniki

  • 250 g jarmużu
  • 200 g dyni
  • 2 marchewki
  • 4 jajka
  • ½ garści orzechów laskowych
  • 2 buraki
  • sól
  • oliwa

Dressing musztardowo-miodowy:

  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka pasty tahini lub pasty z mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 2–3 krople soku z cytryny
  • 200 ml oliwy

Sposób przygotowania

Musztardy, miód, pastę tahini wymieszać trzepaczką w misce. Stopniowo dolewać po kropli oliwę.

Doprawić sokiem z cytryny i solą. Jeśli sos jest za gęsty, dodać kilka kropel zimnej wody.

Jarmuż porwać na mniejsze kawałki, umyć i wysuszyć. Wrzucić do gotującej się osolonej wody na ok. 10–15 sekund. Następnie zahartować w zimnej wodzie z lodem. Po ostygnięciu dokładnie osuszyć.

Buraki umyć, osuszyć, skropić oliwą, posolić, owinąć w folię aluminiową i piec w temp. 160 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut. Ostudzić i obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę.

Dynię pokroić na długie, równe paski, ułożyć na blasze, polać odrobiną oliwy, posolić i dodać gałązkę rozmarynu. Piec w temp. 200 stopni Celsjusza, aż dynia zmięknie.

Do prawie gotującej się wody (1 litr) wlać 2 łyżki białego octu winnego. Mieszać wodę trzepaczką, aby powstał „wir”. Jajka wybić ze skorupki i delikatnie umieścić w wodzie. Gotować przez ok. dwie i pół minuty.

Marchew obrać i pokroić w cienkie paski, a następnie w julienne (bardzo cienkie słupki).

Orzechy laskowe uprażyć w piecu w 180 st. Celsjusza, aż będzie złotobrązowy.

Dynię rozłożyć na środku talerza. Jarmuż wymieszać z pokrojonym w kostkę burakiem, odrobiną dressingu i ułożyć pomiędzy plastrami dyni. Dołożyć słupki marchewki, jajko w koszulce (przed podaniem należy zanurzyć je na 10 sekund we wrzątku, aby było ciepłe w środku). Na koniec posypać prażonymi orzechami laskowymi.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze