1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Naturalne antyoksydanty: miechunka peruwiańska

123rf.com
123rf.com
Miechunka peruwiańska, znana też jako physalis od wieków uprawiana jest  w słonecznych rejonach Ameryki Południowej. Owoce zachwycają nie tylko swoim wyglądem, ale również nieocenionymi właściwościami zdrowotnymi. To prawdziwa bomba witaminowa, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw czy przekąska podczas zimy.

Lecznicze właściwości miechunki peruwiańskiej znane są już od czasów Inków. Złote owoce są naturalnym antyoksydantem i prawdziwą multiwitaminą. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne zaliczane są do kategorii superfruits, czyli grupy owoców o największych właściwościach zdrowotnych i odżywczych. Złote owoce w 100 g zawierają więcej potasu niż banan i więcej żelaza niż szpinak. Suszone - są doskonałym źródłem błonnika.

Miechunka peruwiańska zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej jest bogata w witaminę C, dzięki której zwiększamy naturalną odporność naszego organizmu. Dodatkowo wspomaga produkcję kolagenu, a to przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i kości. O bogactwie witaminy C w Złotych owocach warto pamiętać szczególnie w sezonie zimowym, kiedy dopada nas zmęczenie i znużenie, ponieważ dzięki niej jesteśmy bardziej wypoczęci oraz lepiej przyswajamy żelazo, także obecne w tym superowocu.

Miechunka peruwiańska jest również bogata w potas, witaminę B1 i błonnik -  dzięki potasowi prawidłowo funkcjonują mięśnie, a krew ma dobre ciśnienie, witamina B1 pomaga natomiast w prawidłowej pracy serca i wspomaga układ nerwowy, a błonnik reguluje pracę jelit.  Poza tym miechunka jest doskonałym źródłem żelaza, magnezu i fosforu. To składniki dzięki którym mamy więcej siły do nauki i pracy, a także zyskujemy większą odporność i walczymy ze stresem i zmęczeniem.

na podst.mat. Bakalland

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze