Składniki:

  • 1 szklanka białego ryżu basmati,
  • 1 ½ szklanki wody,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej, 2 łyżki ghee lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 1 łyżka świeżego imbiru,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka kminu.
Przygotowanie Ryżu: Wypłucz ryż i połącz z wodą. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 minut.

Przygotowanie Vagar: Na patelni nagrzej ghee lub oliwę. Dodaj gorczycę i poczekaj aż zacznie pękać. Dodaj kmin i sól na 30 sekund. Dodaj imbir i zaczekaj aż się zeszkli – ok. 30 sekund. Połącz sos z ugotowanym ryżem. Dodaj sok z cytryny do smaku. Wymieszaj.