Dzięki diecie niełączenia energię, którą twój organizm dotąd zużywał na trawienie, będziesz mogła wykorzystać na działanie.
Przykładowe dania z dobrze zestawionych produktów
Na śniadanie – np. jajecznicę z szynką (ale bez chleba, to śniadanie białkowe) albo jajecznicę z warzywami (białko plus produkty neutralne). Może też być śniadanie węglowodanowe – kanapka z pełnoziarnistego pieczywa, oliwa i pomidor. Do tego sok warzywny i banan.Na obiad – np. stek z warzywami, ryba z marchewką, kurczak z zielonymi warzywami, jajka sadzone z warzywami, kasza (ryż) z warzywami, gotowane ziemniaki z gotowanymi warzywami, makaron z warzywami z sosem pomidorowym.
Kolacja – same węglowodany, z dwóch powodów: organizm szybciej je spala, a wysoki poziom cukru czyni nas ospałymi, co ułatwia zasypianie – możesz więc zjeść np. kromkę pełnoziarnistego pieczywa albo wypić sok ze świeżych warzyw czy przekąsić banana.
Przepisy znajdziesz w Internecie, np. na www.zdrowoodchudzeni.pl, w książkach prof. Tombaka lub Gillian McKeith.
I pamiętaj – co nagle, to po diable. Zmiany wprowadzaj sukcesywnie, powoli, by nie mieć poczucia, że musisz od razu rezygnować z ulubionych potraw (to skutecznie zniechęca). Gdy zaczną zadowalać cię rezultaty, czyli zyskasz lepsze zdrowie i samopoczucie plus osiągniesz optymalną wagę, tym chętniej będziesz stosować dietę niełączenia jako stały sposób odżywiania. I na pewno nic się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas zjesz „zakazany” smakołyk.
Profesor Michał Tombak zaleca na początek wypijanie dwóch szklanek świeżo wyciskanego soku dziennie i dodawanie do obiadu coraz większej ilości warzyw i sałatek. Następnie można powoli redukować mięso (nie ma powodu, by jeść je codziennie), a po kilku miesiącach poprzedzać każdy posiłek sokiem warzywnym. Na obiad zjadać kasze z masłem, surówki lub gotowane warzywa. Zimą jeść kiszone ogórki i kapustę. Po kilku tygodniach i miesiącach zmienią się twoje nawyki żywieniowe i upodobania smakowe. Powodzenia!
Jakie produkty łączyć ze sobą?
- ziarna + warzywa
- makarony + warzywa
- nasiona roślin strączkowych + warzywa
- nasiona roślin strączkowych (poza soją i białą fasolą) + ziarna
- ryby lub mięso + warzywa
- owoce + inne owoce (wyjątek: melon – on sprawdza się wyłącznie we własnym towarzystwie)
- orzechy + kwaśne owoce
- zboża + tłuszcze (np. dobre pieczywo z dobrą oliwą)
- jogurt + niekwaśne owoce (jogurt jest ciężkostrawny, więc jeśli już go jeść, to najlepiej rano i raczej wiosną i latem, a nie zimą i jesienią)
Jakich zestawień produktów unikać?
- mięso z pieczywem (kanapka z wędliną odpada)
- mięso z kaszą/ ziemniakami/ cukrem/ miodem
- chleb z twarogiem/ miodem/ owocami
Białka:
- mięso, wędliny
- soja, tofu (i ich produkty)
- ryby, owoce morza
- jaja
- nabiał (sery, twarogi, jogurty,
- mleko, kefiry)
- warzywa strączkowe
- orzechy
Białka trawione są powoli, w środowisku kwaśnym.
Grupa neutralna:
- oliwy,
- oleje,
- masło,
- nasiona (dyni, słonecznika)
- warzywa
- owoce cytrusowe
- herbata, kawa,
- zioła
- soki warzywne
Węglowodany:
- ryż, kasze
- makarony
- pieczywo, płatki zbożowe, muesli, mąka
- ciasta, słodycze, czekolada
- słodkie owoce
- sosy, syropy (w tym klonowy)
- kukurydza, ziemniaki, miód
Węglowodany pochodzą z ziaren (i ich produktów) oraz bogatych w skrobię warzyw – do ich trawienia, szybszego od białek, potrzebne jest środowisko zasadowe.
Czytaj więcej o diecie niełączenia