fbpx

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?
123rf.com

Ocet jabłkowy zwany przez wielu „darem natury”, poprawia nie tylko smak potraw, ale także procesy trawienne organizmu. Pomaga zrzucić zbędne kilogramy i zapobiega efektowi jo-jo.

Prozdrowotne właściwości octu znane są od dawna. Już w starożytności stosowano go jako lekarstwo oraz – po rozcieńczeniu wodą – podawano jako orzeźwiający napój. Piła go Kleopatra, szczególnie po ciężkostrawnych ucztach, stosował także Hipokrates w dolegliwościach dróg oddechowych i problemów trawiennych, a Krzysztof Kolumb wykorzystywał go w zwalczaniu szkorbutu.

Ocet jabłkowy wykazuje działanie zmniejszające apetyt. Spożywany w niewielkich ilościach przyspiesza metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego, a także spala tkankę tłuszczową i zapobiega jej odkładaniu się. W efekcie po jego spożyciu przestajemy być głodni i jednocześnie mniej jemy. Przyjmuje się, że osoby, które chcą zredukować masę ciała, powinny spożywać ocet 3 razy dziennie w postaci wodnego roztworu (2 łyżki octu na szklankę wody). Napój należy pić na czczo, najlepiej przed obiadem i kolacją przez okres kilku tygodni. Dla złagodzenia smaku napój można dodatkowo osłodzić cukrem lub miodem.

Pamiętaj, by w trakcie stosowania octu jabłkowego ściśle trzymać się ustalonej dawki. Nadmierne stosowane octu może prowadzić do problemów z żołądkiem. Dodatkowo zalecane jest robienie kilkutygodniowych przerw w jego zażywaniu. Nie możemy również zapomnieć o tym, że w czasie stosowania octu jabłkowego powinniśmy ograniczyć wysokokaloryczne potrawy i tłuszcze nasycone oraz nie zapominać o aktywności fizycznej.

na podst. mat.pras. Kühne