1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Gnocchi z groszkiem i pieczarkami

Gnocchi z groszkiem i pieczarkami

Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę i  szybko łączymy z  mąką oraz jajem. Całość wyrabiamy krótko na spójne ciasto. Dzielimy je na porcje i  z  każdej formujemy wałek. Nożem odcinamy kawałki ciasta wielkości opuszka palca. Widelec odwracamy, przykładamy ciasto do widelca i dociskamy tak, aby utworzyć charakterystyczny wzór, który sprawia, że sos lepiej oblepia kluski. Gnocchi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i  gotujemy przez ok. 2 minuty. Pieczarki kroimy w grube plastry i  smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do uzyskania lekko brązowego koloru.

Przygotujmy sos: szalotkę oraz czosnek podsmażamy na połowie naszego masła, dodajemy wino i  gotujemy całość aż do odparowania alkoholu. Następnie dodajemy bulion oraz groszek i  również redukujemy. Musimy uważać, aby nie rozgotować groszku. Pod sam koniec gotowania dodajemy resztę masła, które zaciągnie nasz sos, oraz sok z  cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gnocchi przekładamy na patelnię i  mieszamy z  sosem. Na talerzu układamy pieczarki, na nich kładziemy kluski. Dekorujemy świeżymi płatkami parmezanu.
Składniki
Na około 4 porcje: 400 g ugotowanych i  obranych ziemniaków, 100 g mąki pszennej, 1 jajo, garść zielonego groszku, 4 oczyszczone pieczarki, 3 łyżki oleju, garść płatków parmezanuSos: 80 ml białego wina, 100 ml bulionu, 4 łyżki masła, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 posiekana szalotka, sok z  cytryny, sól i pieprz do smaku

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze