1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Książki o zdrowym odżywianiu - nasz ranking

Najlepsza książka o zdrowym odżywianiu? – trudno znaleźć jedną. Każdy musi wybrać coś dla siebie, w zależności od bieżących potrzeb. (fot. iStock)
Najlepsza książka o zdrowym odżywianiu? – trudno znaleźć jedną. Każdy musi wybrać coś dla siebie, w zależności od bieżących potrzeb. (fot. iStock)
Zobacz galerię 7 zdjęć
Książki o zdrowym żywieniu rozchodzą się w ostatnim czasie jak świeże bułeczki – oczywiście bułeczki ekologiczne, pełnoziarniste… W dobie przetworzonego i zanieczyszczonego pestycydami jedzenia coraz więcej osób, cierpiąc na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, sięga po książki o żywieniu, szukając recepty na lepsze, zdrowsze życie.

Alergie, nietolerancje pokarmowe, niestrawność, chore jelita, choroby autoimmunologiczne – to zmora ostatnich lat. Przyczyną tych zdrowotnych problemów najczęściej jest styl życia i sposób odżywiania się. To co jemy, zamiast odżywiać nasze ciała, coraz częściej im szkodzi. Dlatego szukamy porad: w książkach, w Internecie, u dietetyków. Ponieważ każdy szuka w stylu życia i sposobie odżywiania własnego kierunku, trudno znaleźć jedną, najlepszą książkę o zdrowym odżywianiu. Warto przemyśleć, co jest nam naprawdę potrzebne. Czy chcemy poszerzyć swoją wiedzę na temat ciała i produktów, które należy mu dostarczać, czy chcemy zmienić nawyki żywieniowe, czy wreszcie zależy nam na rozwiązaniu konkretnego problemu zdrowotnego?

Dla tych, którzy poszukują książki o zdrowym odżywianiu proponujemy kilka wybranych pozycji.

Książki o zdrowym odżywianiu: wiedza, z której warto skorzystać

 „Twoje zdrowie w twoich rękach” Dr Frédéric'a Saldmann'a

Doktor Frédéric Saldmann, francuski lekarz kardiolog i dietetyk, znany jest przede wszystkim jako lekarz gwiazd i celebrytów –Sophie Marceau, François Hollande’a, Isabelle Adjani, Christophe’a Lamberta.

Główna teza? – „Wykorzystaj własne zasoby organizmu, by zapobiegać schorzeniom i lepiej zarządzać swoim zdrowotnym kapitałem.” Jeśli, przeglądając książki o żywieniu, chcesz znaleźć praktyczne informacje oraz porady w pigułce – ta pozycja jest dla ciebie. Dowiesz się, jakie właściwości mają poszczególne produkty żywieniowe i co leczą, jak działa nasze ciało i zmysły, czym jest zmęczenie i jak mu zapobiegać, jak pielęgnować ciało. Nie znajdziesz tu przepisów kulinarnych, ale zdobędziesz wiedzę dotyczącą szeroko pojętego stylu życia plus wiele ciekawostek zdrowotnych. Czytając książkę przechodzisz przez hasła typu „Pokarmy trawione z opóźnieniem”, „Dlaczego jemy kolejną porcję?”, „Żywność funkcjonalna”, „Spać nago i w dobrej temperaturze” – każdy rozdział książki to kilkadziesiąt informacji zebranych w „podtytuły”.

„Diet coaching” Urszuli Mijakoskiej

Chociaż książka może być na pierwszy rzut oka kojarzona z odchudzaniem, tak naprawdę jest punktem wyjściowym dla wielu osób, które chcą zdrowo się odżywiać, a nie wiedzą jak zmienić swoje nawyki.

Gdy sięgamy po książki o zdrowym odżywianiu, często zapominamy o psychice – a to właśnie nasz sposób myślenia i odczuwania ma najwięcej wspólnego z żywieniem.

Urszula Mijakoska (trener, coach, dietetyk) w pierwszej kolejności skupia się na naszym podejściu do jedzenia, naszych nawykach, sposobie myślenia o sobie, o swoim zdrowiu. Zachęca do poznania potrzeb własnego ciała, do uświadomienia sobie jakie popełniamy błędy. Przecież każdy pragnie czuć się dobrze w swoim ciele…

To najlepsza książka o zdrowym odżywianiu dla tych, którzy przede wszystkim chcą zmienić swoje nastawienie do jedzenia, do odchudzania, tak, aby zdrowy, dietetyczny posiłek nie kojarzył się z wyrzeczeniami i przymusem. W końcu wszystko jest w naszej głowie… i nasz sposób odżywiania ma tam również swoje korzenie.

„Jeść czy nie jeść” Krystyny Naszkowskiej

Kompendium wiedzy, w którym znajdziemy większość odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Czy jajka są zdrowe, czy jednak trzeba ograniczać ich spożycie? Jak działa na nas GMO? Jakie konsekwencje ma dieta bezglutenowa? Co z kawą i herbatą – szkodzą czy warto je pić? Którą wodę wybrać: z kranu czy z butelki?

Książka Krystyny Naszkowskiej, publicystki i reporterki, to zbiór rozmów z ekspertami – profesorami prowadzącymi badania naukowe, dietetykami, lekarzami. Dzięki rzetelnie przeprowadzonym wywiadom, dowiadujemy się jaki jest aktualny stan wiedzy i badań na temat spożycia poszczególnych produktów.

Autorka pomaga obalić wiele mitów, a także pokazać ich genezę. Jeśli szukasz książki o żywieniu, która zawiera przede wszystkim świeże naukowe fakty – „Jeść czy nie jeść” jest godna polecenia.

Książka do kupienia tutaj

Książki o zdrowym odżywianiu z przepisami

„Zamień chemię na jedzenie” Julity Bator

Jedna z pierwszych książek o tym jak jeść bez chemii, bez polepszaczy smaku i bez wydawania majątku na jedzenie. Ta książka o zdrowym odżywianiu od kilku lat cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Powstała zresztą kolejna część, bogata w przepisy „Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy”.

Czy możliwe jest odżywianie bez chemii? Niektórzy twierdzą, że nie, ale z pewnością można, a nawet trzeba ją ograniczyć. Barwniki, konserwanty, ulepszacze smaku czy aromaty są nam zbędne. Mogą natomiast powodować wiele skutków ubocznych, szczególnie u dzieci. I to właśnie dzieci autorki były motywacją do całkowitej zmiany w sposobie żywienia. Julita Bator, zmagając się z alergią i chorobami dzieci, całkowicie zrewolucjonizowała swoje podejście do odżywiania. Na szczęście podzieliła się tym doświadczeniem z innymi.

„Insulinooporność. Leczenie dietą” Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz

Cukier od dawna cieszy się złą sławą. Odkąd furorę zrobiła książka „Cały ten cukier”, gdzie Damon Gameau udokumentował swoje doświadczenie z rzekomo zdrowym jedzeniem, promowanym przez lobby spożywcze, coraz więcej konsumentów czyta etykiety na produktach. Chociaż zamieszanie związane z książką i eksperymentem autora dawno ucichło, biały cukier i syrop glukozowo - fruktozowy nadal są na czarnej liście… I poniekąd słusznie.

Insulinooporność, coraz bardziej powszechna, dotyczy nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Bóle głowy, zmęczenie, senność, wzmożona ochota na słodycze, rosnąca masa ciała - to tylko niektóre z jej objawów. Ten pierwszy etap rozwoju cukrzycy wiąże się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Niezauważony w porę prowadzi do cukrzycy. Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny, w przystępny sposób zgłębia temat insulinooporności. Podaje przy tym pełny wykaz produktów z wysokim oraz niskim indeksem glikemicznym, a także przepisy na 4-tygoniowe menu. Jak zmienić styl życia, gdy nie mamy czasu na gotowanie zdrowych posiłków? Co zrobić, jeśli nie potrafimy zrezygnować ze słodyczy? Autorka proponuje zdrowe kompromisy… Na liście książek o zdrowym żywieniu to jedna z bardziej polecanych pozycji.

Książka do kupienia tutaj

„Jelito drażliwe. Leczenie dietą” Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz

Czy wiesz, dlaczego naukowcy nazywają jelita „drugim mózgiem”? To właśnie one decydują o prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego, nerwowego i pokarmowego.

Kolejna książka znanej dietetyczki przeznaczona jest dla tych, którzy borykają się z niestrawnością, wzdęciami, czy biegunką. Jeśli cierpisz na podobne dolegliwości i potrzebujesz książki o zdrowym odżywianiu z przepisami, znajdziesz w tym wydaniu 140 prostych przepisów na lekkostrawne śniadania, obiady, przekąski i kolacje. Książka zawiera też propozycje potraw bezglutenowych i bezlaktozowych.

Autorka przedstawia jedną z najczęściej stawianych diagnoz na świecie – zespół jelita nadwrażliwego – tłumacząc, czym jest, skąd się bierze i jak sobie z nim radzić. Z książki dowiesz się również jak dbać o florę bakteryjną w jelitach.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Jelito drażliwe.
Autopromocja
Jelito drażliwe. Hanna Stolińska-Fiedorowicz Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze