fbpx

Nutrigenetyka: Dieta zgodna z DNA

Nutrigenetyka: Dieta zgodna z DNA
fot.123rf

Ludzki organizm jest jak precyzyjna maszyna. Aby działała bez zarzutu, nie wystarczy jeść zdrowo, trzeba jeszcze wiedzieć, jak komponować poszczególne składniki. Okazuje się, że najlepiej w zgodzie ze swoim DNA.
O tym, że dieta ma fundamentalny wpływ na nasze zdrowie, wiemy nie od dziś. W dobie inwazji przetworzonego, nafaszerowanego chemią jedzenia coraz więcej mówi się o potrzebie powrotu do prostych, opartych na naturalnych składnikach pokarmów. Tylko jak dobrać najlepszy dla siebie jadłospis, który będzie współgrał z naszym trybem życia i jednocześnie zaspokoi indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne elementy? Z pomocą przychodzi nauka, a dokładniej jedna z jej najbardziej precyzyjnych dziedzin – genetyka.

Co potrafi nutrigenetyka

W DNA są zapisane informacje na temat naszego koloru oczu, skóry czy podatności na różne schorzenia. Czyli jeżeli w danej rodzinie babka i prababka cierpiały np. na alzheimera, to kobiety z następnych pokoleń również znajdą się w grupie ryzyka. Prawdopodobieństwo wystąpienia choroby można sprawdzić za pomocą testów genetycznych. Okazuje się, że genetyka może także przyjść z pomocą w określeniu najlepszego dla nas sposobu odżywiania się.

Naukowcy zajmujący się nutrigenetyką analizują znaczenie cech dziedziczonych i badają relacje, jakie zachodzą między składnikami odżywczymi zawartymi w żywności a indywidualnymi cechami genetycznymi poszczególnych osób. Są w stanie zidentyfikować geny, które wpływają na ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych, np. cukrzycy, zaburzeń lipidowych czy nadciśnienia. Potrafią też opracować indywidualną dietę zmniejszającą ryzyko wystąpienia niekorzystnych zmian i poprawiającą stan zdrowia, a nawet udzielać spersonalizowanych rad żywieniowych dla poszczególnych grup ludzi, np. sportowców, dzieci czy osób przewlekle chorych. Ich osiągnięcia mogą się okazać przełomowe w walce z chorobami cywilizacyjnymi.

Menu nowej generacji

Każdy z nas jest niepowtarzalną mieszanką genów. Jakie ma to znaczenie dla dietetyki? Reakcja organizmu na poszczególne składniki odżywcze zależy od dziedzicznych wariantów genetycznych, których obecność odpowiada za indywidualne różnice w metabolizmie oraz we wchłanianiu składników odżywczych. Dlatego bezpieczne i skuteczne odchudzanie powinno opierać się na stosowaniu programu odżywiania organizmu dobranego do indywidualnych potrzeb.

Kluczowa jest oczywiście profilaktyka. Prawdopodobieństwo wystąpienia chorób zależnych od diety można przyrównać do gry w puzzle – jeżeli elementy układanki, którymi są czynniki ryzyka, ułożą się w całość, wtedy nastąpi aktywacja. Ale możemy w porę powstrzymać ten proces i nie dopuścić do tego, by kiedykolwiek rozczłonkowane puzzle połączyły się w zespół zagrażający naszemu organizmowi. Wystarczy, że namierzymy zagrożenia, czyli np. wrodzone nietolerancje pokarmowe, lub przeciwnie – ustalimy, co np. działa korzystnie na naszą przemianę materii. Dzięki takiej wiedzy możemy zminimalizować zagrożenia cukrzycą II stopnia, otyłością czy nadciśnieniem. Zasada jest prosta: organizm otrzymujący odpowiednie paliwo niemal zawsze będzie w stanie wzmocnić i wykorzystać naturalne mechanizmy obronne do walki z chorobą. Jak to zrobić? Dostosować swój plan żywieniowy do indywidualnych cech genetycznych oraz do etapu życia, preferencji dietetycznych i ogólnego stanu zdrowia.

Zbadaj swój genotyp

Okazuje się, że źródłem wszelkich problemów metabolicznych prawie zawsze jest niewłaściwie skomponowana dieta. To, co dany człowiek je i pije, ma decydujący wpływ na to, czy pozyska odpowiednie zasoby energii oraz czy wzmocni lub osłabi swoją barierę ochronną. Nutrigenetyka udowadnia, że nie ma zaleceń dietetycznych dobrych dla wszystkich – nie istnieją przecież dwie takie same osoby. Dlatego dietetycy wykorzystujący zdobycze tej dziedziny oferują dietę „szytą na miarę”. Jak możesz się dowiedzieć, czego potrzebuje twój organizm? Najkrócej mówiąc: poprzez zbadanie genotypu, np. w DF Medica Polska (pełny wykaz placówek na stronie www.dfmedica.eu). Cena może się różnić w zależności od pakietu usług, kosztuje ok. 3500 zł. Takie badanie wskazuje nie tylko wyróżniające cechy, ale też określa, jak utrzymać masę ciała, która koreluje z niskim ryzykiem zaburzeń metabolicznych. To pozwala poznać profil metaboliczny i zidentyfikować geny odpowiedzialne za nadwrażliwość lub nietolerancję pokarmową. Na tej podstawie specjalista jest w stanie opracować genodietę – indywidualny program dietetyczny określający zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze (węglowodany, białka, tłuszcze, makro- i mikroelementy) – oraz określić genetyczne predyspozycje do wystąpienia w przyszłości chorób cywilizacyjnych, takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, otyłość oraz różne alergie.