Pierwszy ekspres przelewowy Philips wprowadził na rynek już w 1965 roku! Od tego czasu marka z sukcesem wdraża innowacyjne rozwiązania. Obecnie Philips korzysta też z 30-letniego doświadczenia marki Saeco, uważanej za ekspertów w tworzeniu zaawansowanych technologicznie ekspresów ciśnieniowych. Na rynek trafiają w pełni automatyczne ekspresy Serii: 2000, 3000 i 4000.
Nowe Ekspresy Philips zostały innowacyjne rozwiązania znane z maszyn Saeco, takie jak: wyjmowany blok zaparzający czy w 100% ceramiczne młynki do mielenia ziarna. Philips wprowadza
Najważniejszą innowacją jest ekspres Philips 4000 - pierwsza na rynku maszyna, która może zaparzyć zarówno espresso, jak i kawę przelewową. Wszystko dzięki opatentowanej technologii przełącznika kawy, która pozwala zamienić espresso w klasyczną kawę. Wystarczy przesunąć dźwignię urządzenia, która podczas zaparzania dostosowuje odpowiednie ciśnienie.
Wysokie ciśnienie pozwala przygotować espresso, a niskie, ok. 2 barów - daje kawę przelewową. Natomiast zastosowanie zaawansowanych i całkowicie ceramicznych młynków - element głównej technologii czerpiącej z dziedzictwa włoskiej marki Saeco - zapewnia wyjątkową dokładność w mieleniu kawy i wydobywa z nich pełnię smaku oraz głębię niepowtarzalnego aromatu.
Maszyna jest łatwa w obsłudze i konserwacji - wyposażono ją m.in. w wyjmowany blok zaparzający łatwo dostępny z boku urządzenia.
Ekspresy Philips 4000 One Touch Milk Carafe Black oraz pozostałe ekspresy Serii 4000 są dostępne w sprzedaży od kwietnia 2015 r.