1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Przepisy wielkanocne. Chrzan (idealny na Wielkanoc)

123rf.com
Wielkanocny stół nie może się obejść bez chrzanu. Podajemy przepis na klasyczny sos chrzanowy - idealny do jajek i wędlin, świetny również do wędzonego łososia.

  • słoik chrzanu
  • trzy żółtka
  • trzy łyżki śmietany
  • sól, pieprz (ewentualnie majonez): do smaku

W moździerzu lub makutrze rozetrzeć żółtka ze śmietaną, dodać chrzan, doprawić. Smak sosu można  „lekko podkręcić" majonezem. Majonez sprawdzi się też także, żeby nadać sosowi odpowiednio kremową konsystencję.

Otrzymany w ten sposób sos może być idealną bazą dla innych sosów: wystarczy dodać do niego czosnku, rzeżuchy, ziół albo suszonej żurawiny.

Warto pamiętać o chrzanie w kuchnia, ponieważ to także roślina lecznicza. Korzeń chrzanu ma działania grzybobójcze, bakteriobójcze, działa przeciwwirusowo. Dodatkowo pobudza wydzielanie soków trawiennych.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze