Wielkanocny stół nie może się obejść bez chrzanu. Podajemy przepis na klasyczny sos chrzanowy - idealny do jajek i wędlin, świetny również do wędzonego łososia.
- słoik chrzanu
- trzy żółtka
- trzy łyżki śmietany
- sól, pieprz (ewentualnie majonez): do smaku
W moździerzu lub makutrze rozetrzeć żółtka ze śmietaną, dodać chrzan, doprawić. Smak sosu można „lekko podkręcić" majonezem. Majonez sprawdzi się też także, żeby nadać sosowi odpowiednio kremową konsystencję.
Otrzymany w ten sposób sos może być idealną bazą dla innych sosów: wystarczy dodać do niego czosnku, rzeżuchy, ziół albo suszonej żurawiny.
Warto pamiętać o chrzanie w kuchnia, ponieważ to także roślina lecznicza. Korzeń chrzanu ma działania grzybobójcze, bakteriobójcze, działa przeciwwirusowo. Dodatkowo pobudza wydzielanie soków trawiennych.