Temperatura za oknem wzrasta, a wraz z nią nasze zapotrzebowanie na płyny. Szukacie alternatywy dla zwykłej wody? Przybywamy z inspiracjami – oto 3 orzeźwiające napoje, które zostaną z wami na dłużej.
Ameryki nie odkryjemy, pisząc, że podczas upału odpowiednie nawodnienie organizmu to konieczność. Przyznajcie jednak, że w natłoku pracy i domowych obowiązków łatwo zapomnieć o tym, by uzupełniać utracone płyny. A stąd już krok do bólu głowy, zmęczenia i innych problemów zdrowotnych.
Jeśli nie macie picia wody w nawyku, spróbujcie sposobem – wyposażcie się w 2-litrową butelkę i miejcie ją zawsze na biurku. Gdy zawartość się skończy – uzupełnijcie i pijcie dalej. Do torebki czy plecaka za to idealnie zmieści się butelka o mniejszej pojemności, np. 750 ml. Aktualnie na topie są te z wbudowaną słomką. To bardzo wygodne i praktyczne rozwiązanie, które rzeczywiście działa (sprawdziłyśmy!).
Gdy za oknem zaczną się upały, nasze zapotrzebowanie na płyny wzrośnie; będziemy tracić więcej wody, a co za tym idzie, będziemy musieli te niedobory uzupełniać. Jeśli jednak nie jesteście fanami picia zwykłej wody – spokojna głowa. Mamy dla was alternatywę – 3 orzeźwiające napoje na upały, które nie tylko obłędnie smakują, lecz także dobrze nawadniają, a do tego są proste w przygotowaniu. Smacznego!
Czytaj także: Nie tylko woda. Co zrobić, aby się nie odwodnić w upał?
Składniki we wszystkich przepisach są szacowane na ok. 2-litrowy dzbanek. Ilość wszystkich składników można dowolnie modyfikować według własnych preferencji.
Na pierwszy ogień idzie lemoniada zrobiona z jednego z najbardziej nawadniających owoców – arbuza. Dla większego orzeźwienia połączcie go z miętą i voilà – idealny napój, który szybko nawodni organizm w upalny dzień, gotowy!
Lemoniada arbuzowo-miętowa (Fot. Getty Images)
Składniki
- 0,5 średniej wielkości arbuza (najlepiej bez pestek)
- 2 cytryny
- 0,5 litra wody
- Opcjonalnie: cukier (ok. 100 g)/miód (do 4 łyżek)
- Kilka(naście) listków mięty
Sposób przygotowania
Arbuza obierz, pokrój i pozbądź się ewentualnych pestek. Następnie wrzuć owoc do blendera, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, wodę i listki mięty. Wszystko zblenduj, a następnie przecedź przez sitko. Opcjonalnie dodaj cukier/miód i porządnie wymieszaj. Podawaj uprzednio schłodzone w lodówce lub z kostkami lodu i dodatkowym listkiem mięty dla dekoracji.
Druga z naszych propozycji to owocowe smoothie z dodatkiem natki pietruszki. Jesteście sceptycznie nastawieni? Spróbujcie! Naprawdę nie pożałujecie, a kto wie – może to będzie wasz ulubiony napój tego lata?
Orzeźwiające smoothie (Fot. Getty Images)
Składniki
- 4 duże pomarańcze
- 3 banany
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 2 cytryny
- 1 litr wody
Obierz pomarańcze i banany, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Całość wrzuć do blendera, dodaj wyciśnięty sok z cytryn i natkę pietruszki oraz wodę. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj uprzednio schłodzone w lodówce lub z kostkami lodu.
Czytaj także: 3 przepisy na mrożone kawy
Na koniec jeden z naszych ulubionych napojów na gorące dni, czyli woda z dodatkami. Uwierzcie nam, że diametralnie zmieniają one smak i sprawiają, że woda zaczyna smakować nawet tym, którzy normalnie za nią nie przepadają. My postawiłyśmy na kwaskawość cytryny oraz orzeźwienie mięty i… zielonego ogórka. PS To idealna opcja dla leniwych i szukających wymówek.
Woda z cytryną, miętą i ogórkiem (Fot. Getty Images)
Składniki
- 2 litry wody
- 1 duży ogórek
- 2 cytryny
- Kilka(naście) listków świeżej mięty
Sposób przygotowania
Ogórka dokładnie umyj i pokrój na plasterki (bez obierania). Cytryny wyciśnij. Dodaj wszystko do wody i wymieszaj, a następnie dorzuć miętę. Najlepiej smakuje z kostkami lodu.