Składniki
- migdały bez skórki 250 g drobno zmielonych
- cukier 200 g
- aromat migdałowy 1/2 buteleczki
- białka 4
Sposób przygotowania
- Zmielone migdały wymieszać z ok. 3/4 ilości cukru i aromatem migdałowym.
- Białko ubić na sztywno dodając stopniowo resztę cukru.
- Najpierw delikatnie mieszając dodać do piany 1/3 masy migdałowej, następnie stopniowo kolejne 2 części.
- Włożyć masę do szprycy z gładką końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec na jasnozłoty kolor w 130-140 stopniach.
Więcej przepisów na
Podsumowanie przepisu
Migdały w skórce nie nadadzą amarettini ładnego jasnego koloru. Dlatego warto zadać sobie trud ich obrania. Aby to zrobić, należy zalać migdały wrzątkiem i po chwili odlać wodę. Usunięcie skórki będzie wtedy dość łatwe.