Składniki
- świeże figi 4 sztuki
- sok pomarańczowy 3 łyżki stołowe
- likier pomarańczowy 1 łyżka stołowa
- pełnotłusty jogurt 200 g
- cukier wanilinowy 1 opakowanie
- cukier 1 łyżka stołowa
- cynamon 1/2 łyżeczki
- sok z cytryny 1 łyżka stołowa
- masło 1 łyżka stołowa
- cukier 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
- Z fig usunąć szypułki i ogonki a następnie je przepołowić.
- Z likieru i soku przyrządzić marynatę. Zalać nią figi i odstawić na pół godziny, aby dobrze nasiąkły.
- Jogurt wymieszać z cukrem wanilinowym, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce.
- Rozgrzać Tepan, stopić masło, kłaść na nim połówki fig płaską powierzchnią do dołu. Posypać cukrem i karmelizować.
- Ułożyć figi na talerzu deserowym i podawać z sosem.
Poziom mocy: 5-7
Czas smażenia: 5-7 minut
Więcej takich przepisów znajdziesz na |
- Z fig usunąć szypułki i ogonki a następnie je przepołowić.
- Z likieru i soku przyrządzić marynatę. Zalać nią figi i odstawić na pół godziny, aby dobrze nasiąkły.
- Jogurt wymieszać z cukrem wanilinowym, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce.
- Rozgrzać Tepan, stopić masło, kłaść na nim połówki fig płaską powierzchnią do dołu. Posypać cukrem i karmelizować.
- Ułożyć figi na talerzu deserowym i podawać z sosem.
Poziom mocy: 5-7
Czas smażenia: 5-7 minut
Więcej takich przepisów znajdziesz na