Świąteczne pierniczki skrzą się kolorami, błyszczą od lukru i pachną przyprawami korzennymi. Jak zrobić nietypowe - w kształcie chatek - pierniczki na świąteczny stół?
Składniki
100 g miodu
75 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 opakowania przyprawy do piernika
szczypta soli
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 g kakao
cukier puder
papier, ołówek i linijka do wykonania szablonów
Sposób przygotowania
- Miód, cukier i masło rozpuść aż do jednolitej konsystencji. Pozostaw do ostygnięcia. Dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i miodową miksturę, a następnie zagnieć jednolite ciasto. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto.
- Z twardego kartonu przygotuj szablony. Gotowe szablony do wydrukowania
- Przygotowane elementy wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 150°C przez 5 do 8 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Z cukru pudru i wody przygotuj lukier. Z piernikowych ciastek zbuduj domki – poszczególne części sklejaj za pomocą lukru. Na koniec udekoruj piernikowe chatki – w taki sposób, w jaki sobie tylko wymarzysz. Smacznego! przepis: Villeroy & Boch