Moda na hygge nie przemija. Tę skandynawską filozofię celebrowania każdej chwili pokochali także Polacy. Nurt hygge zauważalny jest w aranżacji nowoczesnych wnętrz oraz w sposobach spędzania czasu wolnego. Co ciekawe, kuchnia hygge to dziś nie tylko jasne i przytulne pomieszczenie, w którym przyrządza się posiłki z rodziną. To także zdrowe i pożywne menu inspirowane skandynawskimi produktami.
Hygge to duńskie słowo, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza komfort i wygodę. Dla Duńczyków hygge ma o wiele szersze znaczenie. Wiąże się ze spokojem ducha, osiąganiem wewnętrznej równowagi, bezpieczeństwem i szczęściem. Skąd taka popularność tej filozofii życia w innych krajach? Z badań wynika, że Duńczycy są jednym z najbardziej zadowolonych narodów w Europie. Cenią sobie równość, mają zaufanie zarówno do najbliższych sąsiadów, jak i do instytucji państwowych. Uwielbiają spędzać długie godziny na rozmowach z najbliższymi, chętnie spieszą z pomocą innym, a gdy potrzebują chwili samotności, zaszywają się pod kocem z książką. Wszystko to pozwala im osiągnąć wewnętrzną harmonię, czyli stan, którego tak bardzo wszyscy potrzebujemy w dzisiejszych czasach.
Popularność filozofii hygge nie słabnie. Inspiracja Skandynawią szczególnie mocno przenika do trendów wnętrzarskich. W pomieszczeniu w stylu hygge powinny dominować jasne, stonowane barwy, najlepiej odcienie ziemi (brązy, beże, szarości). Kluczową rolę odgrywają dodatki: duże poduszki, przyjemne w dotyku koce oraz świece i świeczniki. Klimat w mieszkaniu tworzą także rzeczy osobiste, takie jak ramki ze zdjęciami najbliższych i pamiątki z podróży. Hygge na co dzień to także spędzanie czasu z bliskimi. Rodzinne wycieczki za miasto, niedzielny poranek w łóżku w rytmie slow life i wspólne gotowanie.
Kuchnia skandynawska to mieszanka trzech północnoeuropejskich smaków: kuchni duńskiej, szwedzkiej i norweskiej. Skandynawowie umiejętnie tworzą dania z naturalnych produktów, które występują jedynie w ich klimacie. Chętnie korzystają także z artykułów sezonowych. Wspólnym mianownikiem kuchni skandynawskiej są ryby morskie. W krajach północnoeuropejskich na talerzach goszczą najczęściej śledzie, dorsze, łososie, pstrągi, makrele oraz owoce morza takie jak homary i małże. Mieszkańcy Skandynawii uwielbiają także mięso z dzika. Często jedzą ziemniaki, kapustę i ogórki, a do sosów dodają leśne jagody (borówki i jeżyny).
Dla Skandynawów ważny jest nie tyle sam posiłek, ile możliwość dzielenia się nim z innymi. Dlatego tak chętnie celebrują wszystkie święta i spotkania rodzinne. Nawet zwykłe spotkanie przy kawie urasta do rangi wyjątkowego. Do kawy mieszkańcy północy jedzą pumpernikiel (ciemny chleb razowy z dodatkiem miodu) lub coś słodszego - ciasto czekoladowe z owocami leśnymi.
Nie sposób nie zauważyć, że kuchnia skandynawska jest także bardzo zdrowa. Wysoką wartość odżywczą zawdzięcza przede wszystkim rybom morskim, które są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz jodu i witamin A, D i E. Zdrowa dieta bez wątpienia wpływa na lepsze samopoczucie mieszkańców Skandynawii, idealnie wpisując się w założenia filozofii hygge.
Poszukujesz dla siebie zdrowej i pożywnej diety, pełnej wartościowych składników odżywczych i elementów kuchni skandynawskiej? jest dla Ciebie. Teraz dieta pudełkowa Maczfit dostępna jest w niższej cenie. Wystarczy, że przy robieniu zamówienia wpiszesz kod MDIET12. Oferta ważna do końca lutego 2021.