Składniki dla 6 osób: 12 naleśników,
500 g posiekanej kapusty kiszonej,
2 drobno posiekane ząbki czosnku,
1 średnia drobno posiekana cebula, 30 g namoczonych i posiekanych suszonych grzybów,
bułka tarta, mąka, 3 jajka, sól i pieprz, olej do smażenia
Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujmy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem i grzybami. Następnie dodajemy kapustę i zalewamy ją wodą z moczenia grzybów. Dusimy całość przez około 1 godzinę i studzimy. Naleśniki rozkładamy na desce do krojenia i nakładamy na nie po dużej łyżce farszu z kapusty, po czym formujemy krokiety. Zawinięte naleśniki obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy krokiety z każdej strony na złoty kolor, po czym wkładamy je do brytfanki i zapiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.