Składniki
- Pierś z kurczaka 600 g
- Sól i pieprz
- Tymianek pęczek
- Oliwa z oliwek 50 ml
- Sałata lodowa 150 g
- Roszponka 100 g
- Rucola 100 g
- Cykoria 50 g
- Pomidorki koktailowe 100 g
- Ogórek zielony 100 g
- Marchewka 80 g
- Słonecznik prażony 80 g
- Anchovies 10 gram
- Żółtka 1 sztuka
- Olej 200 ml
- Czosnek 1 ząbek
- Ocet winny biały 50 ml
- Bulion drobiowy 100 ml
- Parmezan 10 g
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka zamarynuj w soli, grubo zmielonym pieprzu, oliwie z oliwek i tymianku. Odłóż do lodówki na około 1 godzinę. Wszystkie warzywa umyj. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe pokrój na poł.wki, ogórka obierz, wydrąż nasiona i pokrój w półplasterki. Marchewkę pokrój w słupki. Wszystkie warzywa połącz z sałatą i wymieszaj w dużym naczyniu.
Przygotowanie sosu cezar
W naczyniu umieść anchovies, żółtka, czosnek, ocet winny biały bulion, ser parmezan. Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Następnie stopniowo dodawaj olej ciągle mieszając. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. W końcowej fazie dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Sałaty ułożyć na talerzu i udekoruj cykorią. Pierś kurczaka zgrilluj, pokrój na plasterki i ułóż na sałatach. Wszystko polej sosem cezar i posyp prażonym słonecznikiem.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Wiesław Kartasiński z Hotelu Radisson Blu w Szczecinie