Wiele osób obawia się kwaskowatości rabarbaru. Bez potrzeby – wystarczy poddusić go w miodzie, maśle i kardamonie, by nabrał przyjemnych słodkich nut smakowych.
Ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
Farsz:
- 700 g rabarbaru
- 2 łyżki masła
- kilka ziaren kardamonu zmiażdżonych w moździerzu
- 1 łyżka cukru
Kruszonka:
- 160 g mąki pszenna
- 55 g mąki ziemniaczanej
- 40 g cukru
- 120 g masła
Mąkę na ciasto mieszamy z cukrem pudrem. Masło kroimy w kostkę i łączymy z mąką, a następnie zagniatamy ciasto. W razie potrzeby, gdy składniki nie chcą się dobrze połączyć, dodajemy łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykładamy nim uprzednio wysmarowana masłem formę do tarty. Nakłuwamy dokładnie widelcem. Pieczemy przez około 20 min tzn. do momentu aż delikatnie się zrumieni.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i kardamon. Następnie dodajemy pokrojone na 1 cm kawałki rabarbar. Dusimy do momentu aż delikatni zmięknie. Opcjonalnie dodajemy trochę cukru
Mąkę na kruszonkę wkładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy razem z masłem do momentu aż składniki się połączą.
Na spód od tarty nakładamy uduszony rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy ponownie 20 minut w temp. 180 C.