1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tarta z rabarbarem - smak lata

Tartę można udekorować kruszonką lub kratką z kruchego ciasta (Fot. iStock)
Tartę można udekorować kruszonką lub kratką z kruchego ciasta (Fot. iStock)
Wiele osób obawia się kwaskowatości rabarbaru. Bez potrzeby – wystarczy poddusić go w miodzie, maśle i kardamonie, by nabrał przyjemnych słodkich nut smakowych.

Tarta z rabarbarem

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
Farsz:
  •  700 g rabarbaru
  • 2 łyżki masła
  • kilka ziaren kardamonu zmiażdżonych w moździerzu
  • 1 łyżka cukru
Kruszonka:
  • 160 g mąki pszenna
  • 55 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru
  • 120 g masła
Mąkę na ciasto mieszamy z cukrem pudrem. Masło kroimy w kostkę i łączymy z mąką, a następnie zagniatamy ciasto.  W razie potrzeby, gdy składniki nie chcą się dobrze połączyć, dodajemy łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykładamy nim uprzednio wysmarowana masłem formę do tarty. Nakłuwamy dokładnie widelcem. Pieczemy przez około 20 min tzn. do momentu aż delikatnie się zrumieni.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i kardamon. Następnie dodajemy pokrojone na 1 cm kawałki rabarbar. Dusimy do momentu aż delikatni zmięknie. Opcjonalnie dodajemy trochę cukru

Mąkę na kruszonkę wkładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy razem z masłem do momentu aż składniki się połączą.

Na spód od tarty nakładamy uduszony rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy ponownie 20 minut w temp. 180 C.

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze