1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Już w czwartek, 9 sierpnia rozpoczną się w Zakopanem III Europejskie Targi Produktów Regionalnych, podczas których Komisja Europejska będzie promować temat 50-lecia Wspólnej Polityki Rolnej. Na Równi Krupowej stanie ogromny namiot Komisji Europejskiej, nie zabraknie atrakcji dla dzieci i dorosłych, a prawdziwym hitem będzie seria pokazów kulinarnych, które poprowadzi mistrz kuchni Zbigniew Kurleto.

Impreza odbędzie się w Zakopanem w dniach 9-16 sierpnia, na Równi Krupowej.  Można liczyć na pokazy kulinarne, przygotowane przez mistrza kuchni Zbigniewa Kurleto, który przez ponad 20 lat pracował w krakowskiej restauracji "Wierzynek", gdzie  zaczynał jako uczeń, a wsławił się jako mistrz kuchni. Zbigniew Kurleto, bazując na polskich tradycyjnych i regionalnych produktach, spróbuje z nich wyczarować wyśmienite dania. Część produktów, jak: karp zatorski, jabłko łąckie, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki - to produkty z unijnej listy produktów chronionych, które chcemy przy okazji promować. Wśród dań znajdzie się: marynowany karp zatorski w mięcie, duszony w suszonych śliwkach albo jak kto woli wędzony, podany w sosie koperkowo - szałwiowym z dodatkiem bryndzy. Nie zapomnimy też o oscypku. Brzmi smakowicie? (źródło: Wrota Małopolski)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze