Składniki
- mąka pszenna 2 szklanki
- sól morska 0,5 łyżeczki
- bazylia 0,5 łyżeczki
- oregano 0,5 łyżeczki
- proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
- jajka 2 sztuki
- mleko 200 ml
- białe wino półwytrwane 50 ml
- oliwa z bazylią 125 ml
- marchew 1 sztuka średniej wielkości
Sposób przygotowania
Suche składniki - mąkę, sól, oregano, bazylię, pieprz, proszek do pieczenia przełożyć do miski, wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki - jajka, mleko, wino, oliwę. Marchew zetrzeć na oczkach o średniej wielkości. Dodać do mokrych składników, wymieszać. Przelać je do miski z suchymi składnikami. Całość delikatnie wymieszać łyżką, aż do połączenia składników.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości formy.
Piekarnik rozgrzać do 185 stopni, piec około 15 -18 min, aż do uzyskania złotego koloru oraz tzw. suchego patyczka.
Studzić przy otwartych drzwiczkach.
Podsumowanie przepisu
Danie nadaje się idealnie jako przekąska na Wielkanocnym stole. Zachwyca swoim smakiem - połączenie marchwi, wina i ziół. Smakuje wyśmienicie z kieliszkiem zimnego, białego półwytrawnego wina.