Składniki
- Ciasto: margaryna 1 szt
- mąki tortowej 3 szklanki
- cukru pudru ½ szklanki
- żółtek 5 szt
- proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki
- Masa serowa: margaryny 100g
- twarogu sernikowego (mielonego) 1 kg
- jajek 6 szt
- budyń śmietankowy bez cukru 80 g
- cukru pudru ¾ szklank
- cukru waniliowego 2 łyżeczki
- ananasy w syropie (kawałki) 1 puszka
- Beza: białek 5 szt
- cukry pudru 1 szklanka
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię,wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na placek . Włożyć do natłuszczonej tortownicy (24-26 cm). Brzegi ciasta docisnąć do obręczy tortownicy . Ciasto ponakłuwać widelcem.
Masa serowa:
Stopić margarynę, ostudzić.Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puch Następnie dodać twaróg sernikowy, budyń śmietankowy i dalej miksować do połączenia wszystkich składniki.
Dolać płynną margarynę i kawałki odsączonych ananasów , wymieszać.
Na koniec dodajemy pianę ubitą z pozostałych białek , połączyć drewnianą łyżką. Na ciasto wlać masę serową
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni, piec 60 minut.
Beza : Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Po 45 minutach pieczenia powstałą bezą posmarować sernik. Ponownie wstawić do piekarnika, dopiec do końca.
Przed podaniem ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Podsumowanie przepisu
Puszyste,delikatne i kremowe serniki.
Tych słodkości nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole.