Składniki
- masło 250 g
- gorzka czekolada 250 g
- kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
- woda 180 ml
- mąka pszenna 300 g
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- kakao 70 g
- cukier 250 g
- jajka 4 szt.
- jogurt naturalny 120 ml
- olej 2 łyżki
- śmietana 30% 2 opak.
- serek mascarpone 5/6 opak.
- cukier puder 3 łyżki
- kolorowy lukier i draże do dekoracji
Sposób przygotowania
W 180 ml wody w garnku rozpuszcamy czekoladę, masło i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy powoli i mieszamy aż zrobi się gładki, jednolity krem.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Mąkę mieszamy w naczyniu razem z kakao, proszkiem, sodą oczyszczoną i cukrem. Dodajemy 4 jajka uprzednio roztrzepane z jougrtem i olejem i stopniowo wyrabiamy łyżką. Powoli dodajemy masę z czekoladą. Silikonową formę w kształcie baranka wysmarować masłem i wlać całą masę.
Piec w 160 oC przez około 1,5 godziny lub odrobinę mniej - należy sprawdzać by ciasto było odpowiednio wilgotne, nie wysuszone.
Jak ciasto ostygnie zaczynamy dekoracje - niektóre elementy kolorowym lukrem, inne drażami.
Przed samym podaniem robimy „futerko" - ubijamy 2 śmietany, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Serek mascarpone mieszamy łyżką, następnie dodajemy łyżką ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Nakładamy za pomocą rękawa do dekoracji ciast.
Podsumowanie przepisu
Mocno czekoladowy, wilgotny, bardzo syty. Pełen wypas :)