Składniki
- Białka z jajek 4
- sól szczypta
- biały cukier szklanka
- kawa rozpuszczalna 2w1 4 łyżeczki
- orzechy włoskie kilka
Sposób przygotowania
Orzechy obieramy łupin , rozdrabniamy i prażymy na patelni lub w piekarniku . Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i nadal delikatnie mieszamy . Kawę zalewamy do połowy szklanki wodą , studzimy. Dodajemy do ubitej piany, bardzo delikatnie. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni , blachę wykładamy papierem , łyżką lub szpryca formujemy beziki, posypujemy górę prażonymi orzechami , pieczemy 30-40 minut.
Podsumowanie przepisu
mój popisowy wielkanocny smakołyk; coś lekkiego w sam raz na wiosnę , całkowite odejście od ubitych bab i mocno kremowych mazurków